Paskalya çöreği nedir, Paskalya çöreği ne demek

  • Paskalyada yapılmış olan bir tür tatlı çörek

Paskalya çöreği hakkında bilgiler

Paskalya çöreği, Osmanlı-Türk mutfağında yaygın bir çörek türü. Özellikle paskalya yortusu gibi hıristiyan dini bayramlarında tüketilir.

Osmanlı toplumunda (ve cumhuriyetin, azınlık toplumlarının sayısının daha büyük olduğu dönemlerinde) özellikle İstanbul'da hıristiyan ailelerin paskalya ve diğer yortularda müslüman komşularına paskalya yumurtası ve bu çörekten getirmeleri adettendi.

Paskalya çöreği tarifi

Paskalya çöreği kısaca anlamı, tanımı:

Paskalya : Hz. İsa'nın dirilişini anmak için Hristiyanlarca kutlanan bayram.

Çörek : Kurs. Az yağlı, bazen şekerli ve yumurtalı, gevrekçe bir hamur işi.

Paskal : Pandomim oyununda palyaço gibi boyanmış komik.

Osmanlı : XIII. yüzyılda Osman Gazi tarafından Anadolu'da kurulan ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra dağılan büyük Türk imparatorluğunun uyrukları. Düşündüğünü çekinmeden, açıkça söyleyen, bulunduğu toplulukta yetki sahibi olan.

Türk : Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan, Türkçenin değişik lehçelerini konuşan soy ve bu soydan olan kimse. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan halk ve bu halktan olan kimse.

Yaygın : Çoğu kimselerce duyulmuş, öğrenilmiş, kullanılmış veya benimsenmiş olan. Herhangi bir bölgede çok görülen, bulunan. Sınırı genişlemiş.

 

Yortu : Hz. İsa'nın yaşamını, ölümünü, dirilişini ve azizlerin yaşamlarına yansımış olan erdemlerini anmak üzere kilisenin belirlediği kutsal günler.

Bayram : Millî veya dinî bakımdan önemi olan ve kutlanan gün veya günler. Özel olarak kutlanan gün. Sevinç, neşe.

Toplum : Aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların tümü, cemiyet. Topluluk.

Cumhuriyet : Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi. Cumhuriyet altını.