Siyanür nedir, Siyanür ne demek

Siyanür; bir kimya terimidir. kökeni fransızca dilinden gelmektedir.

  • Hidrosiyanik asidin tuzu veya esteri olan çok güçlü bir zehir

Veterinerlik alanındaki anlamları:

Genellikle siyanojenik bitkilerin tüketilmesiyle veya hidrosiyanik asidin gaz durumunda alınmasından sonra, sitokrom oksidaz enziminin baskılanmasına bağlı olarak histotoksik anoksi sonucunda ölüme neden olan ve tüm canlılarda ağız yoluyla 4mg/kg dozunda tuz hâlinde alınması sonucunda ölüm oluşturan, güçlü etkili bir zehir.

İngilizce'de Siyanür ne demek? Siyanür ingilizcesi nedir?:

cyanide

Siyanür hakkında bilgiler

Siyanür, siyano grubu (-C≡N ), bir karbon ve ona üç bağlı azot içeren kimyasal bileşiklere verilen addır. Organik ve inorganik çeşitleri bulunmakta yahut endüstriyel prosesler ile üretilmekte ve kullanılmaktadır. Organik bileşikleri nitril grubu altında isimlendirilir ve çoğu zehirli olmaktan uzaktır. Citalopram , fadrozol ve ledrozol gibi ilaçlar bu gruba örnek olarak gösterilebilir. Öte yandan bazı bitkiler ve hayvanlarca da üretilmektedir. Siyanürü doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri ve böcek vardır. Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretmektedir. Endüstride ise genellikle taşıma ve saklama güvenliği sebebiyle tuzları sodyum siyanür ve potasyum siyanür demir çelik endüstrisi ve maden sanayi gibi çok çeşitli sanayi kollarında kullanılmakla beraber gaz formu hiydrosiyanik asit de 'HCN' akrilik fiber , plastik üretimi ve sentetik kauçuk uygulamalarında sıklık ile kullanılmaktadır. Hidrosiyanik asit 28 santigrat derecede kaynama noktasına ulaşır ve acı badem kokusuna sahiptir.

 

Günümüzde muhtelif siyanür çeşitleri farklı endüstri kollarında kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi kimyasal üretim endüstrisidir. Bunu nylon, polyamid , akrilik ve plastik üretim sanayileri takip eder. Madencilikte de altın ve gümüş liç proseslerinde kullanılmaktadır.

Madencilikte siyanür kullanımı 1880'li yıllara dayanmaktadır. Özellikle altın ve gümüş üretiminde kullanılan siyanürün, kapalı devre sistemler ile kullanımı gerçekleşmektedir. Üretim sonucu oluşan atıklardaki siyanürü uzaklaştırmak INCO prosesi gibi çeşitli prosesler ile mümkündür [1]. Madene uygun planlama , yönetmelikler ve günümüz teknolojisi ile siyanürün taşıdığı riskler ortadan kaldırılmaktadır.

Siyanür tanımı, anlamı:

Hidrosiyanik : Siyanojen ile hidrojenin birleşmesinden oluşan asit (HCN).

Siyanürik : İçinde siyanür bulunan asit.

Siyanürleme : Siyanürlemek işi.

Siyanürlemek : Siyanürden geçirmek.

Ester : Organik asitlerle alkollerin aralarından bir su molekülü ayrılması sonucunda verdikleri madde.

Güçlü : Etkisi, önemi büyük olan, sözü geçer, forslu. Şiddeti çok olan. Nitelikleri ile etki yaratan, etkili. Gücü olan, kuvvetli, yavuz.

 

Zehir : Organizmaya girdiğinde kimyasal etkisiyle fizyolojik görevleri bozan ve miktarına göre canlıyı öldürebilen madde, ağı, sem. Büyük üzüntü, acı, keder, sıkıntı.

Karbon : Atom numarası 6, atom ağırlığı 12 olan, doğada elmas, grafit gibi billurlaşmış veya maden kömürü, linyit, antrasit gibi şekilsiz olarak bulunan, canlı varlıkların aslını oluşturan ve yandıktan sonra kömür durumuna geçen element (simgesi C).

Azot : Atom numarası 7, atom ağırlığı 14,008 olan, havada beşte dört oranında bulunan, rengi, kokusu, tadı olmayan element, nitrojen (simgesi N).

Kimyasal : Kimyaya ait, kimya ile ilgili, kimyevi.

Bileşik : Birleşerek oluşmuş, basit olmayan, mürekkep. Kimyasal tepkimeler sonucu iki veya daha çok elementten oluşan ve bunlardan bağımsız fiziksel, kimyasal nitelikler gösteren (madde). Ses ve görüntünün birlikte yer aldığı film parçası.

Siyanür donukluğu : Siyanür yunaklarındaki işlemlere ilişkin yanlış uygulama sonucu, metal yüzeyde beliren donukluk.

Siyanür tuzu yunağı : [Bakınız: siyanür yunağı]

Siyanür yunağı : Siyanürleme ve siyanürlü karbonlulaştırma işlemlerinin yapıldığı siyanür tuzu yunağı.

Siyanür zehirlenmesi : Organik veya İnorganik siyanür bileşiklerinin ağız, solunum veya diğer yollarla alınması sonucu oluşan ve siyanür iyonun stokrom oksidazın ferri demirine bağlanması sonucunda, elektron taşınmasını ve oksijenin kullanılmasını önleyerek etkiyen, hayvanlarda tükürük salgısında artış, nabız ve solunumun hızlanması, solunum güçlüğü, kas titremeleri ve kusma ile belirgin, yüksek dozda alınması durumunda ise hızla ölüme neden olan bir zehirlenme tipi.

Siyanürlü doku : Siyanürleme işlemiyle oluşmuş doku.

Siyanürlü kaplama : Metal yüzeyleri, siyanür tuzundan yararlanarak kaplama işlemi.

Siyanürlü kaplama yunağı : Siyanürlü kaplama işlemlerinde kullanılan ve bileşimlerinde genellikle siyanür tuzları bulunan yunak.

Siyanürlü karbonlama yunağı : Bileşiminde, % 6-23 sodyum siyanür (NaCN) bulunan, sıvı karbonlama işlemlerinde kullanılan tuz yunağı.

Diğer dillerde Siyanür anlamı nedir?

İngilizce'de Siyanür ne demek? : n. cyanide

Fransızca'da Siyanür : cyanure [le]

Rusça'da Siyanür : n. цианид (M)