Sumbas nedir, Sumbas ne demek

Sumbas; Dil bilgisi yönünden Türkçe'de özel olarak kullanılır.

  • Osmaniye iline bağlı ilçelerden biri

Gezilecek görülecek bir yer, şehir olarak tanımı:

Osmaniye ilinde, Sumbas belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge.

Sumbas hakkında bilgiler

Sumbas, Osmaniye ilinin bir ilçesidir. Sumbas, 1996 yılında Osmaniye'nin il olması aşamasında Karaömerli ve Araplı köylerinin birleştirilerek belediye teşkilatı kurulması sonucu ortaya çıkmıştır. Bu belediyelik olan yeni beldeye de isim olarak içinden geçen çayın ismi, Sumbas adı verilmiştir. 24 Ekim 1996 tarihinde 4200 sayılı kanunla Osmaniye'nin il yapılmasıyla da Sumbas beldesi ilçe statüsünü almıştır.

Portakal bahçeleri, pamuk tarlaları, kanallardan akan soğuk suları,incir ağaçları, yol boyunca sıralanan kaktüs ağaçları ile bir ilçeden çok köy görünümündedir. Halkın geçimini hayvancılık ve tarım sağlıyor. Bu amaçla Mehmetli beldesinde kurulan barajdan sulama amaçlı faydalanılmaktadır.

İlçe bağlısı olmak üzere ilçe merkezine bağlı; Alibeyli ve Mehmetli adlı 2 belde, 13 köy ve 2 mahalleden oluşmaktadır.

İlçede; 1 lise ile ikisi merkezde olmak üzere ilköğretim okulu vardır.

Sumbas tanımı, anlamı:

Osmaniye : Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

 

İlçe : Yönetim bakımından yurt bölümlemesinde ilden sonra gelen bölüm, kaymakamlık, kaza.

Aşama : Varılması istenen bir amaca doğru geçilmesi gerekli dönemlerden her biri, evre, basamak, adım, merhale. Önem veya değer bakımından gitgide yükselen bir sıra basamakların her biri, rütbe, mertebe, paye. Bir yarışın belirli uzaklığı kapsayan bölümlerinden her biri, etap.

Arap : Orta Doğu ile Kuzey Afrika'nın büyük bir bölümünde yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse. Fotoğrafın negatifi. Fellah. Koyu esmer.

Belediye : İl, ilçe, kasaba, belde vb. yerleşim merkezlerinde temizlik, aydınlatma, su, toplu taşıma ve esnafın denetimi gibi kamu hizmetlerine bakan, başkanı ve üyeleri halk tarafından seçilen, tüzel kişiliği olan örgüt, şehremaneti. Bu örgütün bulunduğu bina.

Teşkilat : Örgüt.

Kurulma : Kurulmak işi.

Ortay : Bir uzayı, bir yüzeyi eşit iki parçaya bölen (düzlem, çizgi). Bir düzlem şeklin aynı yöndeki paralel bütün kirişlerini eşit parçalara bölen (çizgi).

İsim : Kişi, insan. Ad. Ad.

Bağlı : Halk inanışına göre, büyü etkisiyle cinsel güçten yoksun edilmiş (erkek). Bir kimseye, bir düşünceye, bir hatıraya saygı, aşk vb. duygularla bağlanan, sadık, tutkun. Kapatılmış olan, kapalı. Gerçekleşmesi bir şartı gerektiren, vabeste. Bir bağ ile tutturulmuş olan. Sınırlanmış, sınırlı. Bir kuruluşun yetkisi altında bulunan.

Biri : Bilinmeyen bir kimse. Bir tanesi.