Boyar nedir, Boyar ne demek

Boyar; bir tarih terimidir.

  • Tuna bölgesinde, Transilvanya'da, Rusya'da soylulara verilen unvan
  • Boyar madde.

"Boyar" ile ilgili cümleler

  • "Dünyanın hiçbir yerinde yeşile bu kadar yaraşan bir mavi bulunmaz. Toprak boyarlarla, en ucuzundan bir mavi." - B. R. Eyuboğlu

Tarih'teki anlamı:

Tuna boyu, Erdel ve özellikle Rusya'da soylulara verilen ad.

Boyar isminin anlamı, Boyar ne demek:

Erkek ismi olarak; Eskiden Tuna bölgesinde, Transilvanya’da ve Rusya’da soylulardan olan kimselere verilen unvan.

Boyar hakkında bilgiler

Boyar (Rusça: Боярин, boyarin (tekil), бояре, boyare (çoğul)), Slav ülkelerinde, özellikle de Rusya, Boğdan, Eflak ve Erdel'de toplumda ve devlet yönetiminde yüksek zümre.

10-12. yüzyıllarda Kiev prensinin maiyetindeki (drujina) en üst kesimi oluşturan boyarlar, orduda ve sivil yönetimde yüksek konumları ellerinde tutuyorlar, önemli devlet sorunlarında prense danışmanlık eden Duma adlı bir parlamentoda bir araya geliyorlardı. 13. ve 14. yüzyıllarda Rusya'nın kuzeydoğu prensliklerinde ayrıcalıklı zengin toprak sahipleri sınıfını oluşturan boyarlar da prenslere yardımcı ve danışman olarak hizmet ederlerdi; ama mülklerini yitirmeksizin bir prensin hizmetinden çıkarak bir başka prensin hizmetine girme hakları vardı.

 

Moskova Büyük Prensliği'nin boyarları 15.-17. yüzyıllar arasında dışa kapalı soylu bir sınıf oluşturuyordu. Moskovalı eski boyar ailelerinin, yabancı soyluların ve eski prenslerin soyundan gelen yaklaşık 200 ailenin oluşturduğu bu sınıf, devletin iç ve dış işlerinin yönetiminde çara yardımcı olan boyarlar meclsinde (boyarskaya duma) bir araya gelirdi. Boyarlar genellikle devlet kurumlarında yöneticilik, eyalet valiliği ve askeri komutanlık gibi görevlerde bulunurlardı. Moskovalı soylu ailelerin (mestniçestvo) karmaşık hiyerarşisindeki önceliklere göre boyarların atamalarını çar yapardı. Güçleri IV. İvan tarafından kırılan boyarların toplumsal ve siyasal yaşamdaki önemi 17. yüzyıl boyunca azaldı. 18. yüzyılın başlarında I. Petro boyarlık rütbe ve unvanını kaldırdı ve bir tür soyluluk hiyerarşisi olan "rütbeler çizelgesi"ni yarattı (1722).

Boyar ile ilgili Cümleler

  • Ali çiti boyarken gömleğine boya bulaştırdı.
  • Ali saçlarını boyar.
  • Yerinde olsam onu maviye boyarım.
  • Saçını boyar mısın?
  • Niye insanlar saçlarını boyarlar?
  • Ali saçını boyar, değil mi?
  • Neden bir insan saçını pembeye boyar ki?

Boyar anlamı, kısaca tanımı:

Soylu : Soyu iyi nitelikli olan, iyi cins soydan gelen (at vb.). Doğuştan veya hükümdar buyruğuyla, bazı ayrıcalıklara sahip olan ve özel unvanlar taşıyan (kimse), asaletli, asil, kerim. Saygı uyandıran, yücelik taşıyan. İyi tanınmış, köklü bir aileden gelen (kimse), necip, kişizade, asil.

Unvan : San.

Boya : Resim yapmak için kullanılan kuru, sulu veya yağlı boya. Aldatıcı görünüş. Renk vermek, dış etkilerden korumak için eşyanın üzerine sürülen veya içine katılan renkli madde. Yazmak için kullanılan mürekkep.

 

Boyar madde : Bazı ortamlarda çözünerek ortama belli renk veren, doğal veya yapay renkli madde, boyar. Hücre öz suyu içinde eriyik durumunda bulunan renkli madde, pigment.

Bölge : Sınırları idari, ekonomik birliğe, toprak, iklim ve bitki özelliklerinin benzerliğine veya üzerinde yaşayan insanların aynı soydan gelmiş olmalarına göre belirlenen toprak parçası, mıntıka. Vücut yüzeyinde sınırları belli herhangi bir bölüm, nahiye.

Trans : Kendinden geçme, içinde bulunduğu ortamdan başka bir dünyaya veya havaya geçme. Medyumların ruhla ilişki kurdukları zaman girdikleri özel hipnoz durumu.

Madde : Molekül. Kendi içinde bütünlüğü olan anlatım. Para, mal vb. ile ilgili şey. Sözlük ve ansiklopedilerde tanımlanan, anlatılan kelime, ad veya konulardan her biri. Bir cismi oluşturan öge, öz. Yasa, sözleşme, antlaşma vb. metinlerde, her biri başlı başına bir yargı getiren ve çoğu kez rakamla belirtilen bölüm. Duyularla algılanabilen nesne. Boşlukta yer kaplayan, bir kütlesi olan her türlü varlık, özdek.

Slav : Rus, Beyaz Rus, Ukraynalı, Leh, Sırp, Hırvat, Sloven, Bulgar, Slovak ve Çek halklarına dillerindeki yakınlık dolayısıyla verilen ortak ad.

Ülke : Bir devletin egemenliği altında bulunan toprakların tümü, diyar, memleket. Bir özelliği ön plana çıkarılarak düşünülen bölge. Devlet.

Eflak : Gökler.

Toplum : Aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların tümü, cemiyet. Topluluk.

Boyar : Tuna bölgesinde, Transilvanya'da, Rusya'da soylulara verilen unvan. Boyar madde.

Boyar maddeler : Çoğunlukla kömür katranı ve anilin boyaları olan ve uygulama şekillerine göre dört şekilde sınıflandırılabilen sentetik boyar maddeler. 1.Doğrudan boyalar:asidik veya bazik banyolar. 2.Mordan boyalar: sabitleştiriciye gerek vardır. 3.Vat boyaları: indirgenmiş, renksiz şekli ile uygulanır, sonra çözünmeyen bir boyaya yükseltgenir. 4.Kükürt boyaları: Sodyum sülfür banyosundan sonra yükseltgenmeye gerek vardır.

Boyaresim : (Resim) Boya ile yapılmış resim. Bir sanatçının doğa ya da toplumsal olaylar karşısında, hatta sanat yapıtları karşısında kendi iç davranışını boya ile anlattığı eser. Poussin'in tanımı: "Güneş altında ne görülüyorsa, bunların çizgilerle, renklerle, yüzeyler halinde bir yansılaması". Maurice Denis'in tanımı: "Belirli bir düzene konmuş, renklerle kaplı düz bir yüzey."

Boyarözdek : Çeşitli gereçleri, bir çözelti içinde boyamak için kullanılan, doğal ya da yapay renk veren özdek.

Diğer dillerde Boyar anlamı nedir?

İngilizce'de Boyar ne demek? : [Boyar] v. float

v. paint, dye, color, colour [Brit.], decorate, engrain, imbrue, stain, wash