Göynük nedir, Göynük ne demek

Göynük; Dil bilgisi yönünden Türkçe'de sıfat, özel olarak kullanılır.

  • Yanık, yanmış.
  • Acısı olan, elemli.
  • Güneşte yanmış.
  • İyice olmuş (yemiş).
  • Orman yakılarak açılan tarla
  • Bolu iline bağlı ilçelerden biri.

Yerel Türkçe anlamı:

Bayır.

Üzüntüden ağlar duruma gelme.

Bir şeyin yumuşaması, çürümesi hali.

Vücutta, darbeden meydana gelen iz, morluk.

Az yanmış, ateş karşısında renk değiştirmiş kumaş.

Orman sökülerek ya da yakılarak yapılmış olan tarla.

Diğer sözlük anlamları:

Hararet.

Acı, yanık, yanmış, yanma, kızarmış, hicran, ıztırap keder.

Gezilecek görülecek bir yer, şehir olarak tanımı:

Afyon ilinde, Çobanlar ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Antalya şehri, Kemer ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Kütahya şehrinde, Gediz belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Aksaray şehri, Ağaçören belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Bingöl ili, Göynük nahiyesine bağlı bir yer. Kahramanmaraş ilinde, Pazarcık belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Kahramanmaraş şehrinde, Göksun belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Nevşehir şehri, Özkonak bucağına bağlı bir bölge.

 

Göynük hakkında bilgiler

Göynük, Bolu'nun güneybatısında yer alan yedi mahalle ve altmış altı köy barındıran ‘şeker fasulyesi’, ‘uğut marmelatı’, ‘tokalı örtüleri’ ve ‘tahta oymacılık eserleri’ ile ünlü bir ilçesidir. 20. yüzyıl başlarına ait eski Türk evleri bakımından zengin olan ilçe sahip olduğu 137 adet tarihî konut, 21 cami, türbe, çeşme, hamam, kule ve hazire olmak üzere toplam 158 adet sivil mimari eser sebebiyle "Kentsel SİT Alanı" ilan edilmiştir. İlçede ayrıca 14. yüzyılda Gazi Süleyman Paşa tarafından inşa ettirilen tarihi cami, hamam ve konak da bulunmaktadır.

Bolu yöresine ilk yerleşenlerin Bebrikler olduğu sanılmaktadır. Bebrikya adıyla anıldığı sanılan bu yöreye M.Ö. 8.yüzyıldan sonra batıdan gelen Bithynialılar yerleşmiştir. Bithynia olarak adlandırılan bu topraklardaki başlıca yerleşim yerleri Kienos (daha sonra Prusias, bugün Konuralp) ile Bithynion (bugünkü Bolu)’du. İskender’in ölümünü izleyen dönemde Bolu yöresinde bağımsız Bithynia Krallığı kurulmuştur. Roma Askeri yolunun “Dadastan” adı ile bilinen şimdiki Göynük'ten geçtiği tarih kitaplarında ifade edilmektedir. Göynük’ün bilinen en eski adı “Koinon Gallicanon”’dur. İlçe Türk beyliklerinin, Bizans, Roma ve Osmanlı medeniyetlerinin yerleşim bölgesindedir. İlçenin Susuz, Kilciler, Narzanlar, Boyacılar köylerinde ve bu köylerin civarlarında Bizans devrine ait yazılı eserler bulunmuştur. Ayrıca Kilciler Köyü’nde bir de kilise kalıntısı bulunmaktadır. Beldede günümüze kadar ayakta kalabilmiş tarihî eserler ve yapılar mevcuttur.

1464 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından hocası Akşemseddin için yaptırdığı türbedir. Altıgen bir yapıya sahip olan türbenin kubbesi kasnaksız, kefeki taşından yapılmıştır. Girişi doğu yönünde olan kapısının üzerinde sivri kemerli bir alınlık yer alır.

 

Türbenin içi çok sadedir. Kubbenin oturduğu pandantifler ilgi çekicidir. Her kenarda, altta ve üstte ikişer sıra halinde yer alan pencerelerden üst sıradakiler geç devre ait renkli camlı alçı şebekelerle süslenmiştir. Türbede 2,50 x 0,50 metre boyutunda Akşemseddin'in sandukası, ayrıca Akşemseddin'in oğulları Sadullah ile Emrullah çelebilerin sandukaları vardır. Kapakları nar çiçeği motifiyle bezenmiş, kabartma yazı ile süslü ve ceviz ağacından yapılmış olan bu sandukalar Osmanlı ağaç işçiliğinin en güzel örneklerindendir.

Göynük kısaca anlamı, tanımı:

Bolu : Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

İlçe : Yönetim bakımından yurt bölümlemesinde ilden sonra gelen bölüm, kaymakamlık, kaza.

Yanık : Rengi koyulaşmış. Sıkıntı veya hastalıktan iyi gelişmemiş, kavruk. Duygulu, dokunaklı, acılı, etkili. Verimsiz, kıraç duruma gelmiş olan. Bıkkın, üzüntülü, dertli. Yanmakta olan. Yanmış yer, yanmış olan yerde kalan iz. Yanmış olan. Herhangi bir ısıdan meydana gelen doku bozukluğu.

Güneş : Güneş ışınlarının ve ısısının etkilediği ortam. Gezegenlere ve yer yuvarlağına ışık ve ısı veren büyük gök cismi.

Elemli : Üzüntülü, kederli.

Orman : Ağaçlarla örtülü geniş alan. Bu ağaçların bütünü.

Tarla : Tarıma elverişli olan, sınırlı ve belirli toprak parçası. Deniz hayvanlarının çok olduğu yer.

Güneybatı : Güneyle batı arasındaki yön.

Mahalle : Bir şehrin bir kasabanın, büyükçe bir köyün bölündüğü parçalardan her biri. Bu parçalarda oturan insanlarn tamamı.

İyice : (iyi'ce) Tamamen. Çok, adamakıllı. (iyi'ce) Gereği gibi, derinlemesine, ayrıntılarıyla. İyiye yakın.

Olmuş : Olgunlaşmış, ergin.

Bağlı : Kapatılmış olan, kapalı. Bir kimseye, bir düşünceye, bir hatıraya saygı, aşk vb. duygularla bağlanan, sadık, tutkun. Halk inanışına göre, büyü etkisiyle cinsel güçten yoksun edilmiş (erkek). Sınırlanmış, sınırlı. Gerçekleşmesi bir şartı gerektiren, vabeste. Bir kuruluşun yetkisi altında bulunan. Bir bağ ile tutturulmuş olan.

Biri : Bir tanesi. Bilinmeyen bir kimse.

Göynükbelen : Bursa kenti, Orhaneli belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

Göynükçukuru : Çankırı kenti, Çerkeş ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

Göynükkışla : Konya ili, Aladağ nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

Göynüklenmek : Dertlenmek, içlenmek, ağlayacak hale gelmek.

Göynükler : Kastamonu şehri, Abana ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

Göynüklü : Gönül yakıcı, acıklı, yanık, tesirli, suzişli. Bağrı yanık. Bursa kenti, Mudanya ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

Göynükmek : Dertlenmek, içlenmek, ağlayacak hale gelmek. bk. göynüklenmek. Darılmak.

Göynükören : Bolu ilinde, Gerede ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Çankırı kenti, Bayramören ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir bölge. Kastamonu şehrinde, Devrekâni ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Kütahya ilinde, Aslanapa ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Kütahya ilinde, Gediz ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Kütahya şehri, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Sinop kenti, Saraydüzü belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.