Meşe nedir, Meşe ne demek

Meşe; bir bitki bilimi terimidir. kökeni farsça dilinden gelmektedir.

  • Kayıngillerden, üç yüz kadar türü arasında, yaz kış yapraklarını dökmeyenleri de bulunan, kerestesi dayanıklı bir orman ağacı (Quercus)
  • Bu ağaçtan yapılan.

Yerel Türkçe anlamı:

Orman

Şubat ayı.

Balarısı.

Bilye.

Büyük aşık, enek.

Çalılık.

Ormanlık.

Diğer sözlük anlamları:

Orman

Fransızca'da Meşe ne demek?:

chêne

Meşe hakkında bilgiler

Meşe, kayıngiller (Fagaceae) familyasının Quercus cinsinden 400 kadar türü arasında yaz-kış yapraklarını dökmeyenleri de bulunan, kerestesi dayanıklı orman ağaçlarının ortak adı.

Dünya üzerinde geniş bir yayılış sahası vardır. Anavatanı Anadolu, Irak, İran, Suriye, Lübnan, Afganistan, Pakistan ve Yunanistan’dır.

25 m. boya ve 2 m. gövde çapına erişebilen geniş tepeli ağaçlardan, 3–5 m. boya sahip çalılara kadar değişen türleri vardır. Bu bitkilerin gövdeleri düzgün, kabuk önceleri düzgün, sonraları kalın ve yırtılmış durumda olup, esmer renktedir. Kökleri yanlara ve derinlere çok gider. Yaprakları da formları gibi değişkenlik gösterebilir, loplu, dişli ya da düz kenarlıdır. "Palamut" adı verilen silindirik meyveleri bir kadeh içinde yer alır. Bazı türlerinin palamudu büyük ve tırnaklı olur.

 

Tanen bakımından zengin olan bu tür palamudun şırası sepicilikte ve boya sanayiinde kullanılır. İçinde pelit denilen tohumu vardır. Pelit doku bakımından kestaneye benzer. Ancak, tadı acı olduğu için hayvan yemi olarak değerlendirilir. Meşe, alakarga ve sincabın kışın yemek için toprağa gömdüğü ya da kendiliğinden toprağa karışan pelitlerden ürer.

Meşe ile ilgili Cümleler

  • Tom'un o çiçekleri meşe ağacının yanına dikeceğini düşünüyordum.
  • Burayı meşelendireceğim.
  • Sincaplar meşe palamudu yer.
  • Meşe ağaçlarının olduğu yere meşelik denir.
  • Meşe ağacı fırtınadan sonra ayakta kaldı.
  • Zehirli sarmaşık ve zehirli meşe bitkiler arasındaki nasıl ayrım yapacağınızı biliyor musunuz?
  • Tom'un, laleleri meşe ağacının yanına dikeceğini sanıyordum.
  • Yaşlı adam bir meşe kadar sağlıklı ve güçlüdür.

Meşe kısaca anlamı, tanımı:

Kayıngiller : İki çeneklilerden, palamut diye adlandırılan, meyveleri yüksüksü bir kadehçik içinde duran, kayın, meşe, kestane vb. kerestelik orman ağaçlarını içine alan bir familya, palamutlular.

Yaprak : Kitap, defter vb. şeylerde ön ve arka yüzü oluşturan kâğıtlardan her biri, varak. Sarma yapılmış olan asma yaprağı. Bitkilerde solunum, karbon özümlenmesi, terleme vb. olayların oluştuğu, çoğu klorofilli, yeşil ve türlü biçimdeki bölümler. Börek, baklava vb. şeylerde yufka. Kat kat ayrılabilen şeylerde kat. Eni 50, boyu 75 santimetre olan bayrak ölçüsü. Birkaç parça eklenerek yapılmış olan şeylerde her parça.

Dökme : Kalıba dökülmek yoluyla yapılmış. Dökmek işi. Dökme yük. Bir yerden bir yere dökülen, aktarılan. Kapların içinde olmayan, yığın biçiminde ortaya dökülmüş olan.

 

Kereste : Tomrukların boyuna biçilmesiyle elde edilen ve marangozlukla inşaatta kullanılan nitelikli ağaç. Ayakkabı yapımında kullanılan gereç. Kaba saba kimse, kalas.

Dayanıklı : Dayanabilen, sağlam, güçlü, mukavim, zorlu, stabil. Metanetli, metin, mütehammil.

Orman : Bu ağaçların bütünü. Ağaçlarla örtülü geniş alan.

Ağaç : Tahta, kereste. Meyve verebilen, gövdesi odun veya kereste olmaya elverişli bulunan ve uzun yıllar yaşayabilen bitki. Bu gibi bitkilerin gövdesinden ve dallarından yapılan.

Meşe kömürü : Meşenin yakılması ile elde edilen dayanıklı kömür.

Meşe odunu : Anlayışsız, görgüsüz ve kaba saba kimse. Meşe ağacından elde edilen dayanıklı odun.

Meşe palamudu : Meşe türü bir cins palamut.

Saçlı meşe : Bir tür meşe (Quercus cerris).

Saplı meşe : Yurdumuzda yetişen bir tür meşe (Quercus robur).

Sidikli meşe : Yanarken su çıkaran bir tür meşe.

Tüylü meşe : Yaprakları tüylü olan bir tür meşe.

Mantar meşesi : Batı Akdeniz bölgesinde yetişen bir tür meşe, sezü (Quercus suber).

Mazı meşesi : Mazı üstünde urların oluştuğu bir tür meşe (Quercus infectoria).

Palamut meşesi : Yurdumuzun batı bölgesinde yetişen 5-10 metre yüksekliğinde, kışın yapraklarını döken bir tür meşe (Quercus vallonea).

Türk meşesi : Ülkemizde yetişen bir tür meşe (Quercus cerris).

Yer meşesi : Kurtluca.

Meşecik : Kurtluca.

Meşelik : Meşe korusu veya meşe ormanı.

Familya : Birçok ortak özelliği sebebiyle bir araya getirilen cinslerin topluluğu, fasile. Karı, eş. Aile.

Cins : Diğerlerine göre üstün nitelikleri olan. Pek çok ortak özellikleri bulunan türler topluluğu. Garip, tuhaf. Soy, kök, asıl. Tür, çeşit.

Ortak : Birden çok kimse veya nesneyi ilgilendiren, onlara özgü olan, onların katılmasıyla oluşan, müşterek. Birlikte iş yapan, ortaklaşa yararlarla birbirlerine bağlı kimselerden her biri, şerik, hissedar, partner. Kuma.

Dünya : Meslek veya iş birliği içinde bulunan kimseler, camia. Duygu, düşünce ve hayal âlemi. Dış, çevre, ortam. Üzerinde yaşadığımız toprak ve denizler, yeryüzü. Herkes. İnançları bir olan ülke veya insanlar topluluğu. Güneş'e yakınlık bakımından üçüncü gezegen, acun.

Geniş : Çok. Kolay kolay tasalanmayan, hoşgörülü, rahat. Bol (elbise). Kapsamı büyük, dar sınırlar içinde kalmayan, yaygın, makro. Alanı büyük olan, makro, dar karşıtı. Eni çok olan, enli, vâsi.

Yayılış : Yayılma işi.

Anadolu : Ön Asya'nın bir parçası olarak Türkiye'nin Asya kıtasında bulunan toprağı, Rum.

Bu : Yerde, zamanda veya söz zincirinde en yakın olanı gösteren bir söz. En yakında bulunan bir varlığı veya biraz önce anılan bir şeyi işaret yolu ile belirtmek için kullanılan bir söz.

Meşe çayırı : Ormandan yakarak ya da keserek elde edilen otlak.

Meşe kabuklu biti : Meşe ağaçlarını konakçı seçen bir çeşit kabuklu bit.

Meşe palamudu buzağısı : Buzağılarda, annenin beslenme yetersizliğine bağlı oluşan, baş ve uzun bacak kemiklerinin kısalığı, eklem bükülmeleri ve kasların spastik olmasıyla belirgin bir cücelik çeşidi, akorn buzağı. Meşe palamuduyla beslemenin bu lezyonların oluşumundaki etkisi bulunmamaktadır.

Meşe palamudu zehirlenmesi : Meşe zehirlenmesi.

Meşe toprak piresi : Meşe yapraklarına tebelleş olan, küçük, kınkanatlı bir böcek türü.

Meşe zehirlenmesi : Meşe ağacı palamut ve yapraklarının geviş getirenler ve atlarda, aşırı miktarlarda yenmesiyle oluşan, hidrotoraks, asites, böbrek çevresinde ödem, sindirim kanalı ülserleri ve akut tubulus nekrozlarıyla belirgin zehirlenme, meşe palamudu zehirlenmesi, Quercus türleriyle zehirlenme.

Meşebağları : Diyarbakır şehri, Hazro ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yer.

Meşebaşı : Erzurum ilinde, Pazaryolu ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yer.

Meşebeyi : Orman bekçisi.

Meşebükü : Ordu şehri, Fatsa ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yer.

Diğer dillerde Meşe anlamı nedir?

İngilizce'de Meşe ne demek? : [Mese] adj. oaken

n. oak

Fransızca'da Meşe : chêne [le]

Almanca'da Meşe : n. Eiche

Rusça'da Meşe : n. дуб (M)

adj. дубовый