Mikrogliya nedir, Mikrogliya ne demek

Mikrogliya; Veteriner alanında kullanılan bir terimdir.

Veterinerlikte sözlük anlamı:

Merkezi sinir sisteminin, kemik iliği kökenli, parçalanmış miyelin artıklarını fagosite eden, köpüklü sitoplazmaya sahip, çoğunlukla gri maddede bulunan, sabit makrofajların genel adı, gitter hücresi, Hortega hücresi, yağ granülü hücreler.

Mikrogliya hakkında bilgiler

Mikrogliya ya da mikroglia; glial hücrelerden merkezî sinir sisteminde bulunan makrofajlardır. Kökenlerini, pia mater'in mezoderm tabakasından alırlar. Kan damarları yoluyla merkezî sinir sistemine girerler. Mezoderm kökenli nöroglia hücrelerinin yaklaşık %5'ini oluştururlar. Nöroglia hücrelerinin en küçüğü olup, çok dallı uzantılara sahiplerdir. Gövdeleri küçük ve silindirik yapıdadır. Bu gövdeye uygun oval bir çekirdekleri vardır. Fagositik hücrelerdir. Merkezî sinir sisteminde sayıları çok olmamakla beraber, hem ak, hem boz maddede yer alırlar. Koruyucu hücrelerdendir, parçalanmış hücreleri, atık ürünleri ve patojenleri fagositozla ortadan kaldırırlar. Sitoplazmalarında, çok sayıda lizozom ve fagositik kesecikler bulunur. Gelişmemiş endoplazmik retikulum, mitokondri ve aktin de mikroglia sitoplazmasında yer alır.

Mikrogliya tanımı, anlamı

Mikro : Küçük, dar, makro karşıtı

 

Merkezi sinir sistemi : Sinir hücrelerinin akson ve gövdeleri ile nörogliya hücrelerini toplu olarak kapsayan beyin ve omurilikten meydana gelmiş sinir sistemi.

Endoplazmik retikulum : Ökaryotik hücrelerin sitoplazması içinde kompleks, üç boyutlu yapıya sahip zar kanallarının labirentli bir yapı oluşturmasıyla zardan başlayarak çekirdeğe doğru uzanan çift zardan oluşmuş, salgı proteinlerinin, zar proteinlerinin ve lipitlerin sentezlenmesi ve taşınmasıyla görevli olan zarlarının stoplazmaya dönük yüzünün ribozomlarla kaplı veya ribozomsuz olmak üzere iki tipi bulunan hücre içi zar sistemi. (Yun, endon: içinde; plasma: şekil) Ökaryot hücrelerde çekirdeğin dış zarı ile devamlı olan ve içinde devamlı bir aralık, lümen bulunan iç zar sistemi. Salgı proteinlerinin, zar proteinlerinin ve lipitlerin sentezlenmesi ve taşınması ile görevli olan, zarlarının sitoplâzmaya dönük yüzünün ribozomlarla kaplı (granüllü endoplâzmik retikulum, gER, RER) ya da ribozomsuz (granülsüz, agranüler, düz endoplâzmik retikulum, aER, dER, SER) olmak üzere iki tipi bulunan hücre içi zar sistemi.

Yağ granülü hücreler : Mikrogliya.

Hortega hücresi : Mikrogliya.

Fagositik hücre : Fagositoz yeteneğine sahip nötrofil, monosit, makrofaj, eozinofil gibi hücreler.

Gitter hücresi : Mikrogliya.

Sabit makrofaj : Öz bağ dokusunun temel hücrelerinden biri. Kan yapan dokuların stromasının fagositik retiküler hücreleri. Bulunduğu dokuya göre retiküler teller veya kollagen tellere yapışık olarak bulunan, fagositoz yapan ve retiküloendotelyal sistemin bir parçasını teşkil eden, gerektiği zaman uzantılarını toplayıp yuvarlaklaşarak serbest makrofaj hâline geçen, büyük soluk renkli bir çekirdekli, iğ ya da yıldız şeklindeki hücre. Histiyosit. Doku makrofajı.

 

Sinir sistemi : Yüksek yapılı organizmalarda, organizmanın yaşadığı ortama uymasını, çeşitli organların iş birliği durumunda çalışmasını sağlayan, sinir hücreleri, sinirler ve sinir merkezinden oluşan sistem.

Kemik iliği : Uzun kemiklerin ortalarında, kısa kemiklerin aralarında bulunan boşlukları dolduran, içindeki yağ oranına göre sarı ve kırmızı ilik olarak iki tipi bulunan, süngerimsi görünüşte bir bağ dokusu tipi. Uzun kemiklerin ortasındaki boşlukta ve yassı kemiklerin düzensiz boşluklarının kemik trabeküllerinde bulunan tüm kan hücrelerinin köken aldığı öncü kan hücrelerinden zengin doku. Biyolojik kan filtresi olan kemik iliği; medulla ossium rubra adı verilen kırmızı kemik iliği ve medulla ossium flava adı verilen sarı kemik iliği olmak üzere iki tiptir. Kemiklerin ortalarında bulunan boşlukları dolduran sünger görünüşünde bir bağ dokusu.

Sitoplazma : Çekirdek dışta kalmak üzere protoplazma yığını.

Silindirik : Silindirle ilgili, silindir biçiminde.

Çoğunlukla : Çoğunluğa dayanılarak, ekseriyetle. Genellikle.

Mitokondri : Hücrede enerji üretiminden sorumlu olan ve oksijenli solunumun gerçekleştiği organcık.

Gri madde : Omuriliğin iç, beynin dış kısmında bulunan, kesitlerde gri renkli olarak görülen madde, substansiya grizea.

Fagositoz : Hücre yutarlığı.

Fagositik : Fagositoz veya fagositlerle ilgili olan.

Retikulum : [Bakınız: börkenek]. Börkenek.

Boz madde : Sinir hücrelerinden oluşan, beyinde dış, omurilikte iç tabaka. Merkez sinir sisteminin sinir tellerinden meydana gelen bölgesi olup beyin ve beyincikte dışta, omur ilikte içte bulunur.

Artıklar : Zonguldak şehri, Ormanlı nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

Diğer dillerde Mikrogliya anlamı nedir?

İngilizce'de Mikrogliya ne demek ? : microglia