Turnagagası nedir, Turnagagası ne demek

Turnagagası; bir bitki bilimi terimidir.

  • Sardunyagillerden, tohumlarının ucunda turna gagasına benzer ince uzun bir uç bulunan, yaprakları güzel kokulu bir bitki, dönbaba (Geranium robertianum)

Fransızca'da Turnagagası ne demek?:

bec de grue

Turnagagası hakkında bilgiler

Turnagagası, turnagagasıgiller (Geraniaceae) familyasında Geranium cinsini oluşturan bahçecilikte çiçekleri için yetiştirilen dünyada geniş bir yayılışa sahip otsu bitkilerin ortak adı. Dünya üzerinde 400'den fazla türü bilinmektedir.

Ilıman bölgelerde ve tropik dağlık kesimlerde; en çok Akdeniz Havzası'nın doğusunda bulunur. Meyve kapsülünün turna gagasını andırmasından dolayı bu isimle tanımlanmıştır. Cins ismiYunanca γέρανος, géranos veya γερανός, geranós yani turna anlamına gelen sözcüklerden türetilmiştir. Yaprakları kahverengi kuyruk (Euproctis chrysorrhoea) ve fare güvesininde (Amphipyra tragopoginis) dahil olduğu bazı pul kanatlılar tarafından yenir. Geranium viscosissimum türü yarı etçil bitki olarak kabul edilir.

Bir yıllık veya çok yıllık otsu bitkilerdir. Almaşık dizilmiş yapraklar, tüysü parçalıdır ve kulakçıkları bulunur. Çiçek sapı 1-2 çiçek taşır. Çiçekler çoğu kez gösterişli, ışınsal bakışımlı, genellikle 5 merousludur. Taç yapraklar 5 balözü salgı bezlidir. Erkek organ 5-10 kadar; verimsiz erkek organlar tek tük bulunur. Genellikle 5 karpelli, olgunlaştığında orta eksenden çatlayarak ayrılır. Yumurtalık 5 loplu, meyve şizokarp; 5 merikarpı yukarıya doğru giden helezonlaşmış bir sütüna bağlanmıştır.

 

Genelde kısmen gölgelik veya güneşli yerlerde; drenajı iyi fakat humus bakımdan zengin nemli topraklarda en iyi gelişmeyi gösterir. Soğuğa karşı oldukça dayanıklıdırlar. Bazı türlerin yayılıcı köksapları vardır. Çok yıllık türleri sonbaharda kızaran yaprakları ve gösterişli renklere sahip çiçekleri için yetiştirilir. Üretimi, tohumla; yarı-olgunlaşmış çeliklerle yazın; sonbahar ve ilkbaharda bölümlere ayırarak yapılır.

Turnagagası kısaca anlamı, tanımı:

Tohum : Ortaya bir sonuç çıkaran, bir sonucun oluşmasına sebep olan şey. Spermatozoit. Soy sop, döl, nesil, sülale. Bitkilerde döllenme sonunda yumurtacıktan oluşan ve yeni bir bitki oluşmasını sağlayan tane.

Turna : Turnagillerden, Avrupa ve Kuzey Afrika'da toplu olarak yaşayan, göçebe, iri bir kuş (Grus grus).

Gaga : Genellikle kuşlarda ağzın bir uzantısı durumunda olan, biçim ve büyüklüğü değişik, boynuz yapısında, katı ve çıkıntılı organ. Ağız.

Yaprak : Sarma yapılmış olan asma yaprağı. Kat kat ayrılabilen şeylerde kat. Eni 50, boyu 75 santimetre olan bayrak ölçüsü. Kitap, defter vb. şeylerde ön ve arka yüzü oluşturan kâğıtlardan her biri, varak. Birkaç parça eklenerek yapılmış olan şeylerde her parça. Börek, baklava vb. şeylerde yufka. Bitkilerde solunum, karbon özümlenmesi, terleme vb. olayların oluştuğu, çoğu klorofilli, yeşil ve türlü biçimdeki bölümler.

 

Bitki : Bulunduğu yere kök vb. organlarıyla tutunan, çoğunlukla fotosentez sonucu yaşam için gerekli bileşenleri oluşturan, birçoğu spor veya tohum aracılığıyla döl vererek çoğalan bir veya çok yıllık, otsu, odunsu canlıların genel adı, nebat.

Sardunya : Sardunyagillerden, çoğunlukla pembe çiçekler açan bir süs bitkisi (Geranium).

Benzer : Nitelik, görünüş ve yapı bakımından bir başkasına benzeyen veya ona eş olan, benzeri, müşabih, mümasil. Bazı önemsiz veya tehlikeli sahnelerde asıl oyuncunun yerine çıkan, yapı ve yüz bakımından bu oyuncuyu andıran kimse, dublör. Benzeşim.

İnce : Düşünce, duygu veya davranış bakımından insanın sevgi ve saygısını kazanan, zarif, kaba karşıtı. Hafif, gücü az. Taneleri ufak, iri karşıtı. İyiden iyiye, enikonu, ayrıntılı. Aşırı özen gerektiren, kaba karşıtı. Zayıf. Akışkanlığı çok olan, yoğun ve koyu olmayan (sıvılar). Kendi cinsinden olanlara göre dar ve kalınlığı az olan, kalın karşıtı. Tiz (ses), pes karşıtı. Ayrıntılı.

Kokulu : Kokusu olan.

Dönbaba : Turnagagası.

Familya : Karı, eş. Aile. Birçok ortak özelliği sebebiyle bir araya getirilen cinslerin topluluğu, fasile.

Cins : Soy, kök, asıl. Diğerlerine göre üstün nitelikleri olan. Tür, çeşit. Pek çok ortak özellikleri bulunan türler topluluğu. Garip, tuhaf.

Turnagagasıgiller, : sardunyagiller (botanik)

Diğer dillerde Turnagagası anlamı nedir?

İngilizce'de Turnagagası ne demek? : n. storksbill, dove's foot

Rusça'da Turnagagası : n. герань (F)