Yağda çözünen vitaminler nedir, Yağda çözünen vitaminler ne demek

Yağda çözünen vitaminler; Biyoloji, Veteriner alanlarında kullanılan bir sözcüktür.

Biyoloji'deki anlamı:

Organik çözücülerde çözünen, suda çözünmeyen A, D, E, K vitamini gibi vitaminler.

Veterinerlikte sözlük anlamı:

Suda çözünmeyen fakat yağ içinde çözünen ve diyetle alınan yağlarla birlikte emilen ve taşınan, idrarla atılmayan, karaciğer ve yağ dokusunda depo edilen A, D, E ve K vitaminleri, yağda eriyen vitaminler. Sindirim sistemindeki yağ emilimi bozuklukları bu vitaminlerin yetersizliğine neden olur.

Teknik terim anlamı:

Yağ içinde çözünen ve diyetle alınan yağlarla birlikte emilime uğrayan, normal olarak idrarla atılmayan ve vücutta orta derecede depolanmaya eğimli A, D, E ve K vitaminleri.

Yağda çözünen vitaminler kısaca anlamı, tanımı

Çözünen : Çözelti oluşturan özdek. Bir çözgende çözünüme uğrayan özdek. Kendi bileşimini değiştirmeden, çözücü içinde, atom, molekül ya da yükünler olarak tekdüze dağılmış özdek. Tektürel bir karışımda nicelikçe az olan. Çözücü içinde bileşimi bozulmadan dağılmış ve genellikle çözeltide miktarca az olan madde.Katı-sıvı homojen karışımlarında katı daima çözünendir. Ör. %80’lik şeker çözeltisinde çözünen şeker, çözücü sudur. Bir çözende çözünerek, çözelti oluşturan özdek

 

Vita : Hayat, yaşam.

Yağda : Yağlı kir, yağ lekesi. Yağlı kir. İçel ilinde, Güzeloluk nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

Yağda çözünen : Yağ ve yağ çözücülerinde çözünen fakat genellikle suda çözünmeyen maddeler.

Vitamin : Besinlerde bulunan, vücutta genellikle yapılmayan, yağda veya suda çözünebilme özelliği olan, eksikliği veya fazlalığı çeşitli hastalıklara yol açan maddelere verilen genel ad.

Yağda eriyen vitaminler : Yağda çözünen vitaminler.

Sindirim sistemi : Organizmada besin maddelerinin sindirilip emilmelerini ve geri kalan atıkların dışarı atılmalarını sağlayan organların bütünü, sindirim aygıtı.

K vitaminleri : Kanın pıhtılaşmasında gerekli bir grup vitamin. Protrombin oluşmasında görev alan, yeşil yapraklarda ve bazı balıklarda bulunan, bağırsakta bakteriler tarafından sentezlenen, K1 (alfa filokinon), K2 (beta filokinon, farnokinon), K3 (menadiyon) gibi tipleri olan vitamin. Kanın pıhtılaşmasında gerekli olan, protrombin oluşmasında görev alan, yeşil yapraklarda ve bazı balıklarda bulunan, bağırsaklarda bakteriler tarafından sentezlenen, K1 (alfa filokinon), K2 (beta filokinon, farnokinon), K3 (menadiyon) gibi tipleri bulunan vitamin.

K vitamini : Protrombin oluşumunda görev alan, yeşil yapraklarda ve bazı balıklarda bulunan, işkembe bakterileri tarafından sentezlenen, plazmada çözünmüş olarak bulunan protrombinin, faktör II, faktör VII, faktör IX ve faktör X’un karaciğerde oluşabilmesi için gerekli olan eksikliğinde kanın pıhtılaşma süresinin uzaması, bağırsak kanamaları görülen K1 (alfa fillokinon) ve K2 (beta fillokinon, fornokinon) K3 (menadion) gibi tipleri olan kanın pıhtılaşması için gerekli, sarı kristal toz durumunda yağda eriyen bir vitamin, koagülan faktör, antihemorajik vitamin, antihemorajik faktör.

 

Yağ dokusu : Hücrelerinde yağ granülleri bulunan özelleşmiş bir bağ dokusu tipi. Esmer yağ dokusu, beyaz yağ dokusu. Adiposit denilen ve trigliserid depolayan hücrelerden oluşan gevşek bağ dokusu, adipoz doku. Bağ dokusunda hücreleri yağ granüllerini içeren yağ hücrelerinin oluşturduğu doku, adipoz doku. Metabolik etkinlikleri, renkleri ve dağılımları farklı tekstus adipozus albus adı verilen beyaz yağ dokusuyla tekstus adipozus fuskus adı verilen esmer yağ dokusu bulunur. Trigliserit depolama ve vücut ısısının korunmasında görev alır. Çok sayıda yağ gözelerinin bir araya gelmesiyle meydana gelen bir doku.

Karaciğer : Karın boşluğunun sağ üst bölgesinde bulunan, öd salgılayan, şeker depolayan, iri, açık kahverengi organ.

Depolanma : Depolanmak işi.

Birlikte : Bir arada, beraberce, hep beraber. Yanında, beraberinde. Beraber.

Sindirim : Besinlerin çeşitli enzimlerle eritilerek, parçalanarak ince bağırsakta emilebilir, kana karışabilir duruma gelmesi için uğradıkları fiziksel ve kimyasal değişikliklerin bütünü, hazım.

Yağ doku : Vücutta yağ tabakalarını oluşturan doku.

Bozukluk : Bozuk olma durumu. Bozuk para.

Yetersiz : Gerekli bilgi ve yeteneği olmayan, yeterliği olmayan, kifayetsiz, ehliyetsiz. Verimli olmayan. Eksiği olan, yetecek kadar olmayan. Gereken, istenen niteliği olmayan. İşlevini tam olarak yapamayan (organ, alet vb.).

Organik : Doğal yolla yapılan. Bir görevi yerine getirmekle yükümlü kuruluşla ilgili olan. Organlarla ilgili, uzvi. Canlı, güçlü (ilişki).

Diğer dillerde Yağda çözünen vitaminler anlamı nedir?

İngilizce'de Yağda çözünen vitaminler ne demek ? : fat soluble vitamins, fat-soluble vitamins