Beytülmal nedir, Beytülmal ne demek

Beytülmal; bir tarih terimidir. kökeni arapça dilinden gelmektedir.

  • Devletin hazinesi

Beytülmal hakkında bilgiler

Beyt-ül mal, İslam devletlerinde devlet hazinesidir. Arap-İslam Devleti'nin kuruluşundan Osmanlı Devleti'nin yıkılışına dek bu ad kullanılmıştır.

Beytülmal kısaca anlamı, tanımı:

Devlet : Talih. Toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlık. Mutluluk. Büyüklük, mevki. Bu tüzel varlığın yönetim organları.

Hazine : Devletin altın, döviz, bono ve nakit işlemlerini maliye ile birlikte düzenleme görevini üstlenen makam. Devlet malının veya parasının saklandığı yer. Devlet malı veya parası. Kaynak. Altın, gümüş, mücevher vb. değerli eşya yığını, büyük servet. Değerli şeylerin saklandığı yer. Büyük bağlılık duyulan, değer verilen şey veya kimse. Gömülü veya saklıyken bulunan değerli şeylerin bütünü. Değerli bir şeyin çok bulunduğu yer.

İslam : Müslümanlık.

Arap : Fotoğrafın negatifi. Koyu esmer. Orta Doğu ile Kuzey Afrika'nın büyük bir bölümünde yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse. Fellah.

Kuruluş : Topluma hizmet, üretim, tüketim vb. amaç ve görevlerle kurulan her şey, tesis. Yapı, yapılış, bünye. Bir sefer kuvvetini oluşturan birliklerin yapısı. Kasılma. Kurulma işi.

 

Osmanlı : Düşündüğünü çekinmeden, açıkça söyleyen, bulunduğu toplulukta yetki sahibi olan. XIII. yüzyılda Osman Gazi tarafından Anadolu'da kurulan ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra dağılan büyük Türk imparatorluğunun uyrukları.

Yıkılış : Yıkılma işi.

Kullanılmış : Az veya çok bir zaman için başkasının malı olmuş, yeni olmayan, müstamel.