Defnegiller nedir, Defnegiller ne demek

Defnegiller; bir bitki bilimi terimidir.

  • Örnek bitkisi defne olan, iki çeneklilerin ayrı taç yapraklılarından, yaprakları kokulu birçok türü içine alan bir bitki familyası

Biyoloji'deki anlamı:

Yaprakları almaşlı ya da nadiren karşılıklı dizilişli, sarı ya da beyaz çiçekli, iki ya da nadiren tek eşeyli, ovaryum üst durumlu, eriksi ya da bakka tipi meyveleri olan, ülkemizde doğal olarak bir cins ve bir türle temsil edilen, her dem yeşil, ağaç ya da çalı formundaki bitkiler.

Osmanlıca Defnegiller ne demek? Defnegiller Osmanlıca'da ne anlama gelir?:

gariye

Defnegiller hakkında bilgiler

Defnegiller (Lauraceae). Laurales takımına ait bir bitki familyası.

Çoğu tropikal bölgelerde yayılmış, bir kısmı da subtropikal ve ılıman bölgelerde yayılmış 30-35 cins ve 2500 kadar tür ihtiva eder. Tropik ve subtropikal bölgelerde yayılmış 32 cins ve 2500 kadar tür ihtiva eder. Türkiye'de Laurus nobilis (Akdeniz defnesi) adlı bir tür bulunur.

Ağaç veya çalı şeklinde olan bitkilerdir. Birkaçı otsu parazit olup tümü aromatiktir. Yapraklar basit, derimsi, kulakçıksız, almaşık (nadiren karşılıklı). Tropik türler daima yeşil, ılıman bölgelerde olanlar genellikle yaprağını dökerler.

Çiçekler er dişi, bazen tek eşeyli, kaliks renkli 6 çanak yapraklı (2 dairede). taç yapraklar yoktur. Stamenler her dairede 3 adet olmak üzere 3-4 dairede toplanmıştır. Yumurtalık üst durumlu, tek gözlü ve tohum taslaklıdır.

 

Defnegiller anlamı, kısaca tanımı:

Bitki : Bulunduğu yere kök vb. organlarıyla tutunan, çoğunlukla fotosentez sonucu yaşam için gerekli bileşenleri oluşturan, birçoğu spor veya tohum aracılığıyla döl vererek çoğalan bir veya çok yıllık, otsu, odunsu canlıların genel adı, nebat.

Defne : Defnegillerden, yaprakları güzel kokulu ve yaz kış yeşil olan bir ağaç, develik (Laurus nobilis).

Yapraklı : Yaprağı olan. Çankırı iline bağlı ilçelerden biri.

Yaprak : Kat kat ayrılabilen şeylerde kat. Börek, baklava vb. şeylerde yufka. Kitap, defter vb. şeylerde ön ve arka yüzü oluşturan kâğıtlardan her biri, varak. Eni 50, boyu 75 santimetre olan bayrak ölçüsü. Sarma yapılmış olan asma yaprağı. Birkaç parça eklenerek yapılmış olan şeylerde her parça. Bitkilerde solunum, karbon özümlenmesi, terleme vb. olayların oluştuğu, çoğu klorofilli, yeşil ve türlü biçimdeki bölümler.

Familya : Karı, eş. Birçok ortak özelliği sebebiyle bir araya getirilen cinslerin topluluğu, fasile. Aile.

Örnek : En iyi biçimde olan. Durum ve niteliği benimsenmeye değer kimse veya şey, model, paradigma. Bir şeyin benzeri, tıpkısı, kopyası, misil. Benzeri yapılacak olan, benzetilmek istenen şey, model. Bir düşünceyi, kuralı, gözlemi veya savı desteklemek ve açıklamak amacıyla ileri sürülen söz, yapılmış olan davranış, misal. İncelemek veya denemek üzere insan ve hayvan vücudunun, bitkinin veya nesnenin herhangi bir yerinden alınan doku parçası, numune.

 

Çenekli : Çeneği olan.

Kokulu : Kokusu olan.

Takım : Bir işte veya bir yerde kullanılan eşya ve aletlerin tamamı, ekipman. Birbirini tamamlayan şeylerin tümü. Takım elbise. Meslek, davranış, durum vb. yönlerden birbirine uyan kimselerin oluşturduğu topluluk. Bölüğü oluşturan birliklerden her biri. Görev bakımından birbirini tamamlayan kimselerin topluluğu, grup, ekip, trup. Birlikte oynayan, kazanmak için birlikte çalışan sporcu topluluğu. Bir filmin çevriminde görüntüleri alma, aydınlatma, ses alma gibi belli başlı çalışmaları yapmak için gerekli en küçük teknikçiler topluluğu. Hayvanlarda yemek borusu, akciğer ve karaciğere genel olarak verilen ad. Canlıların bölümlendirilmesinde familya ile sınıf arasında yer alan, yakın benzerlikler gösteren organizmaların oluşturduğu birlik. Sigara ağızlığı. Aşağılayıcı ve küçümseyici anlamda topluluk. Bir oyunda sahaya çıkan belli kuruluşlara bağlı oyuncular topluluğundan her biri.

Tropikal : Tropika ile ilgili, tropika bölgesinden olan.

Bölge : Sınırları idari, ekonomik birliğe, toprak, iklim ve bitki özelliklerinin benzerliğine veya üzerinde yaşayan insanların aynı soydan gelmiş olmalarına göre belirlenen toprak parçası, mıntıka. Vücut yüzeyinde sınırları belli herhangi bir bölüm, nahiye.

Ilıman : Sıcaklığı çok yüksek veya çok düşük olmayan (yer, iklim), mutedil.