Karşılıklı ekonomik yardım konseyi nedir, Karşılıklı ekonomik yardım konseyi ne demek

Karşılıklı ekonomik yardım konseyi; İktisat alanında kullanılan bir kelimedir.

İktisat terim anlamı:

Doğu Blokundaki merkezi planlı ekonomiler arasında ticari ve iktisadi işbirliğini geliştirmek amacıyla Bulgaristan, Çekoslovakya, Macaristan, Polonya, Romanya ve SSCB tarafından 1949 yılında Moskova’da kurulan, daha sonra Doğu Almanya, Moğolistan, Küba, Vietnam ve Kuzey Kore’nin katılımıyla genişleyen ve 1991 yılında Uluslararası Yatırım Bankası ile birlikte Uluslararası Ekonomik İşbirliği Örgütü altında birleşen örgüt.

Karşılıklı ekonomik yardım konseyi kısaca anlamı, tanımı

Yardı : Ceza

Ekonomi : İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü, iktisat. Bu ilişkileri inceleyen bilim dalı, iktisat. Tutum.

Ekonomik : Ekonomi ile ilgili olan, iktisadi. Az masraflı, hesaplı, iktisadi. En az çabayla en çok verim alınan, kazançlı. Kolay kullanılabilen.

Karşı : Bir şeyin, bir yerin, bir kimsenin, esas tutulan yüzünün ilerisi. İçin, hakkında. Bulunan yere göre önde, ileride olan. Karşılık olarak, mukabil. -e doğru. Karşıt, zıt, muhalif. Yol, deniz, ırmak vb.nin öbür kıyısı veya yanı. Ön, kat, huzur. Yüzünü bir şeye doğru çevirerek.

 

Karşılık : Bir davranışın karşı tarafta uyandırdığı, gerektirdiği başka davranış, mukabele. Bir iş için ayrılmış para, ödenek, tahsisat. Bir şey alınırken karşı tarafa verilen başka şey, bedel. Cevap, yanıt. Bir dildeki bir sözü başka bir dilde aynı anlamda karşılayan söz.

Karşılıklı : İki kişi veya iki topluluğun arasında geçen ve karşılaşılan harekete eş değer bir hareketle beliren, mütekabil. Birbirine karşı bulunan. Birbiriyle ilgili olarak. Birbirlerine karşı bir biçimde.

Konsey : Yönetim görevi yüklenmiş kimselerden oluşan topluluk. Bazı sorunları görüşüp tartışmak için toplanan meclis.

Yardım : Kendi gücünü ve imkânlarını başka birinin iyiliği için kullanma, muavenet. Etki. Bir ülkeye bağış veya ödünç olarak verilen para ve ihtiyaç maddeleri. İşlerin daha etkin ve verimli olabilmesi için sağlanan katkı, destek. Bağış, iane.

Uluslararası yatırım bankası : Üye ülkelerde uzun ve orta vadeli sermaye gereksinimlerini karşılamak amacıyla Bulgaristan, Küba, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Moğolistan, Polonya, Romanya, Sovyetler Birliği ve Vietnam tarafından 1970 yılında kurulan ve 1971 yılında etkinliğe başlayan, 1991 yılında Karşılıklı Ekonomik Yardım Konseyi ile birlikte Uluslararası Ekonomik İşbirliği Örgütü adı altında birleşen uluslararası banka.

Ekonomik işbirliği örgütü : İktisadi, teknik ve kültürel işbirliğini desteklemek amacıyla İran, Pakistan ve Türkiye arasında 1985 yılında Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği Örgütü’nün devamı olarak kurulan ve 1992 yılında Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın katılımıyla genişleyen örgüt.

 

Yatırım bankası : Yatırım finansmanı ve harcamalarını karşılamak üzere kurulan banka.

Planlı ekonomi : Toplumun gereksinimlerinin karşılanması ve gelişmesi amacını güden ekonomi, piyasa ekonomisi karşıtı.

Uluslararası : Çeşitli milletlerin arasında yapılan, milletlerin arasında çok yönlü ilişkilerle ilgili olan, milletlerarası, beynelmilel, enternasyonal.

Geliştirmek : Gelişmesini sağlamak, gelişmesine yol açmak.

Geliştirme : Geliştirmek işi.

Doğu bloku : Doğu Avrupa ülkelerinin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra oluşturduğu, 1990'lı yıllarda dağılan siyasi blok.

Çekoslovak : Çekoslovakya'da yaşayan kimse.

Birlikte : Bir arada, beraberce, hep beraber. Yanında, beraberinde. Beraber.

İktisadi : Ekonomik.

Diğer dillerde Karşılıklı ekonomik yardım konseyi anlamı nedir?

İngilizce'de Karşılıklı ekonomik yardım konseyi ne demek ? : council for mutual economic aid, comecon