Sancak beyi nedir, Sancak beyi ne demek

Sancak beyi; bir tarih terimidir.

  • Tanzimattan sonra, Osmanlı yönetim teşkilatında sancakların yöneticisi, mutasarrıf

Sancak beyi hakkında bilgiler

Sancak beyi, Osmanlı Devleti'nde yönetici. Osmanlı idaresinde bulunan idari ve askeri yapılanmada beylerbeyliklerden sonra gelen sancakları yöneten kişidir. Sancak beyi savaş zamanı emri altındaki tımarlı sipahiler ile beylerbeyinin emri altına girerdi.

İmparatorluğun sınır bölgelerinde üst düzeyde yönetici. Osman ve Orhan Bey döneminde en önemli yönetim birimi sancak idi. Sancakların başında Sancak beyi bulunurdu. I. Murat döneminde Rumeli Beylerbeyliği kuruldu. Beyliğin ilk merkezi Edirne idi. Daha sonra merkez Manastır oldu. Bayezid döneminde Anadolu Beylerbeyliği kuruldu. Beyliğin ilk merkezi önce Ankara iken daha sonra Kütahya oldu. Osmanlı Devleti'nde fetihlerle toprakların genişlemesi üzerine yönetimi kolaylaştırmak amacıyla ülke eyaletlere bölünmüştür.

Sancak beyi anlamı, kısaca tanımı:

Osmanlı : Düşündüğünü çekinmeden, açıkça söyleyen, bulunduğu toplulukta yetki sahibi olan. XIII. yüzyılda Osman Gazi tarafından Anadolu'da kurulan ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra dağılan büyük Türk imparatorluğunun uyrukları.

Yönetim : Yönetme işi, çekip çevirme, idare. Dümen.

 

Sancak : Bayrak, liva. Gemilerin sağ yanı. Çoğunlukla askerî birliklere verilen yazı işlemeli, kenarları saçaklı ve gönderli bayrak. Osmanlı yönetim teşkilatında illerle ilçeler arasında yer alan yönetim bölümü, mutasarrıflık.

Yönetici : Yönetme gücünü elinde bulunduran kişi, yöneten kişi, idareci, menajer. Bir spor dalında takımların hazırlanması, oyuncunun bakımı, çalışma yerinin sağlanması, yapılacak karşılaşmaların planlanması vb. işlerle ilgilenen kimse.

Tanzimat : Sultan Abdülmecit zamanında, 1839'da Gülhane Hattıhümayunu adıyla anılan bir fermanla ilan edilen, yönetimi iyileştirme tasarısı ve bu iyileştirmenin yapıldığı dönem. İdari işlerin düzeltilmesi için alınan önlemlerin ve uygulamaların tamamı.

Teşkilat : Örgüt.

Mutasarrıf : Sancak beyi. Kendinde kullanım hakkı olan, elinde bulunduran.

Devlet : Talih. Bu tüzel varlığın yönetim organları. Toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlık. Mutluluk. Büyüklük, mevki.

İdare : Hoş görme, göz yumma. Yetinme. Bir kurum veya kuruluşun yönetildiği yer veya makam. Yönetme, yönetim, çekip çevirme. Tutum. Bir kurumun işlerini yürüten kurul. Ülke işlerinin yürütülmesi, kamuya ilişkin hizmetlerin bütünü. İdare kandili veya lambası.

İdari : Yönetimsel.

Asker : Er. Orduda görev yapan erden generale kadar herkes. Topluluk düzenine saygısı olan, disiplinli. Askerlik görevi veya ödevi. Yurdunu iyi koruyan, kahraman özelliği taşıyan.