Temyiz nedir, Temyiz ne demek

Temyiz; kökeni arapça dilinden gelmektedir.

  • Ayırt etme
  • Mahkemelerce verilen kararın kanun ve usul yönünden incelenmesini sağlayan yasal yol.

"Temyiz" ile ilgili cümle örnekleri

  • "Dama tıkıldım ama temyizde beraat ettim." - A. Gündüz

Hukuki terim anlamı:

ayırtım. ~ kudreti: ayırtım gücü. ~ kudretsizliği: ayırtım güçsüzlüğü. ~Mahkemesi: Yargıtay.

Bilimsel terim anlamı:

Vergi yönünden bildirilen yargıya yükümlünün ileri sürebileceği yasal nedenlerle karşıt çıkarak sonuçlarda düzeltilme yapılması istemi.

İngilizce'de Temyiz ne demek? Temyiz ingilizcesi nedir?:

cassation

Temyiz hakkında bilgiler

Temyiz, Ayırt etme, seçme, ayırma; hukukta, doğruyu yanlıştan ayıran kuruldur.

Bir mahkeme hükmüyle bu hükmün dayandığı muhakemenin hukuki bakımdan, yüksek mahkemede (Yargıtay, Askeri Yargıtay, Danıştay) bir defa daha tetkiki imkânını sağlayan kanun yoludur. Ceza işlerinde; 15 sene ve daha yukarı hürriyeti bağlayıcı cezalarla ölüm cezalarına ait hükümler, hiçbir harç ve masrafa tabi olmaksızın Temyiz Mahkemesince resen tetkik olunur. Diğer hükümler ancak tarafların, kanuni süresi içinde müracaatları halinde Yargıtayca incelenir. Kanunda yazılı bazı hükümlerinse temyizi mümkün değildir (Bazı hafif para cezaları ve yine para cezası gerektiren suçlardan beraat hükümleriyle, Sıkıyönetim Askeri Mahkemelerinin kısa süreli hapis cezalarıyla ilgili hükümleri gibi).

 

Temyiz sebebi, hükmün sadece, kanun ve usul esaslarına aykırı olmasıdır.(Bunun anlamı şudur: Her davanın dayandığı iki temel öge vardır. Bunlar dava sebebi olarak adlandırılır. Birinci öge olarak dava sebebi, davaya esas olan maddi olaylardır ve bazen maddi sebep olarak adlandırılır. Türk usul hukuku uygulamasında maddi sebepler, dava dilekçelerinin olaylar, izahat gibi bir başlıkla başlayan bölümlerinde belirtilir. Bir kiracının aylık kira borcunu ödememesi veya bir kişinin eşine karşı şiddet uygulaması, dava sebebi anlamında birer maddi olaydır.

Davaların dayandığı ikinci öge ise hukuki sebeptir. Maddi sebepten ayrı olarak hukuki sebep, belirtilen maddi olaya uygulanacak hukuk kuralıdır. Kira borcunu ödemeyen kiracıya veya eşine kötü davranan birine ne tür bir müeyyide uygulanacağını gösteren hukuk kuralları gibi. Bu bir kanun veya yönetmelik maddesi, bir uluslararası anlaşma hükmü veya yüksek mahkeme kararı olabilir.

Temyiz ile ilgili Cümleler

  • Temyize gitmemeye karar verdim.
  • Biz destek için temyize gittik.
  • Mahkeme kararını temyiz ettiler.

Temyiz anlamı, tanımı:

Mahkeme : Bir yargıçtan veya bazen savcı ve yargıçlardan oluşan bir kurulun, yargı görevini yerine getirdikleri yer, yargı yeri, yargıevi, mahkeme kapısı. Yargılama.

Karar : Değişmeyen, düzenli durum, düzenlilik, yöntemlilik. Bir iş veya sorun hakkında düşünülerek verilen kesin yargı. Türk müziğinde, taksim yaparken ana makama dönüş. Bu yargıyı bildiren belge. Herhangi bir durum için tartışılarak verilen kesin yargı, hüküm. Tam ölçüsünde, ne az ne çok. Değişmez olma.

 

Kanun : Dikdörtgen biçiminde, bir köşesi kesik, yassı bir sandık üzerine gerilmiş tellerden oluşan, tırnak adı verilen çalgıçlarla çalınan ince saz çalgısı. Geçerli olan kural. Yasa.

Temyiz etmek : Ayırt etmek. mahkemelerce verilen kararın kanun ve usul yönünden Yargıtay, Askerî Yargıtay veya Danıştayda incelenmesini istemek.

Temyize gitmek : Mahkemelerce verilen kararın kanun ve usul yönünden incelenmesi için Yargıtay, Askerî Yargıtay veya Danıştaya başvurmak.

İncelenme : İncelenmek işi.

Yasal : Yasanın, dinin ve kamu vicdanının doğru bulduğu, yasalara uygun, kanuni, meşru, legal.

Seçme : Seçkin, seçilmiş. Seçmek işi, intihap, seleksiyon.

Ayırma : Ayırmak işi.

Hukuk : Yasaların ceza ile ilgili olmayıp alacak verecek vb. davaları ilgilendiren bölümü. Bu yasaları konu alan bilim. Ahbaplık, dostluk. Haklar. Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünü, tüze.

Yanlı : Yandaş.

Kurul : Bir işi yapmak, yönetmek veya bir kurum ve kuruluşu temsil etmek için görevlendirilmiş kişilerden oluşmuş topluluk, heyet, konsey, asamble.

Etme : Etmek işi.

Temyiz edilemiyecek karar : İnceleme kurullarınca varılan yargıların kesin olması nedeniyle üst inceleme kurullarına götürülemeyen ve vergi yöntemi yasasında ayrıntıları gösterilen uygulamalar.

Temyiz kararı : Vergi veren ya da alanların beliren yükümlülüklere yasal nedenler ileri sürerek direnmeleri ve karşıt olmaları halinde üst inceleme örgütünün bu konu üzerinde yeniden yapacağı araştırma ve incelemeler sonucu varacağı sınırlı ve yazılı yargı.

Diğer dillerde Temyiz anlamı nedir?

İngilizce'de Temyiz ne demek? : adj. appellate

n. appeal, supersedeas

Fransızca'da Temyiz : pourvoi [le], cassation [la]

Almanca'da Temyiz : n. Berufung, Kassation

Rusça'da Temyiz : n. обжалование (N)