Yayılım nedir, Yayılım ne demek

Yayılım; toplum bilimi, Fizik, Halk Bilimi alanlarında kullanılan bir terimdir. Dil bilgisi yönünden Türkçe'de isim olarak kullanılır.

  • Yayılma işi
  • Bir düşüncenin, kültürün belli bir noktadan başka birçok alana dağılması, difüzyon.

Yerel Türkçe'deki anlamı:

Otlak.

Fiziksel anlamı:

Bir dalganın ya da parçacık akışının, kaynağından her yana akışı.

Sosyoloji'deki terim anlamı:

Halkbilim öğe, ürün, olay ya da olaylarının, coğrafyasal düzeyde, bir halk kültüründen diğerine geçişi, bk. temel yayılım, ikincil yayılım, ödünç yayılım. karşılığı koşut gelişim, dağılım, temel düşünce.

Yayılım kısaca anlamı, tanımı

Yayılı : Yayılmış, serilmiş

İkincil yayılım : Toplumların yer değiştirmemelerine karşın, bu toplumlarla ilgili kimi küçük halkbilim ürünlerinin, birinden ötekine geçmesi, bk. yayılım, ödünç yayılım. karşılığı göç yayılım.

Nötron yayılımı : (nötron difüzyonu) Nötronların, bir ortam içinde ard arda saçılmaya neden olan çarpışmalarla, sık derişmeli bölgelerden, seyrek de-rişmeli bölgelere doğru göç etmesi.

Olumlu yayılım : Kümeölçümde bir bireyin kümeye açılımını ölçmek üzere, yaptığı seçme sayısının küme birim sayısının bir eksiğine bölünmesiyle elde edilen oransal ölçüm.

 

Temel yayılım : Halk kütlelerinin yer değişimiyle ilgili olarak oluşan büyük ölçüdeki yayılım türü. bk. yayılım, göç yayılım. karşılığı ikincil yayılım, ödünç yayılım.

Uzak yayılım : Bir topluma ilişkin halk ürünlerinin aralarında tarihsel, coğrafyasal ve toplumsal hiçbir ilişki bulunmayan öteki toplumlara geçmesi olayı. bk. yayılım, uzak açıklama.

Yayılım yeri : Otlak.

Yayılımcı : Emperyalist.

Yayılımcılık : Emperyalizm.

Koşut gelişim : Aralarında tarih ve coğrafya yönünden hiçbir ilişki bulunmayan halk kültürlerinde, aynı evreli benzer halkbilim ürün ya da olayının oluşumu, bk. koşutçuluk, karşılığı halk düşüncesi, temel düşünce, yakınlaşım, yayılım. Birbiriyle ilişkisi bulunan, ayrı ayrı zaman ve yerlerde ortaya çıkan birden çok olgunun ve parçalarının art arda ya da iç içe sıralanışıyla kendini gösteren anlatım çeşidi.

Temel düşünce : Değişik halkların özdeksel ve tinsel kültür ürünlerinde görülen benzerlikleri, insanlığın ruhsal ve düşünsel yapılarının temeldeki benzerliğine bağlayan görüş. karşılığı yayılım.

Halk kültürü : Halkın, geleneksel yollarla edinmiş olduğu geçmiş çağların kültürüyle, kendisinin yarattığı bugünün kültürü ve dış ülkelerden ödünç alarak benimsediği yabancı kültürden oluşan karma kültür, bk. halk yaşantısı, karşılığı aydın kültürü.

Halkbilim : Belli bir ülkede yaşayan halkın kültür ürünlerini; geleneklerini, törelerini, inanışlarını, müziğini, oyunlarını, masallarını, efsanelerini, türkülerini, geleneksel tiyatrosunu, halk hekimliğini, konut yapımını, araç-gereçlerini ve benzerleri inceleyen bilim. a. bk. bölgesel budunbilim. Toplumların, halk katmanlarının tinsel ve özdeksel kültürlerini; tarihsel, toplumsal ve coğrafyasal boyutlarıyla bu boyutların birbirleriyle ilişkilerini saptayarak kaynak, evrim, yayılım, değişim, etkileşim gibi daha birçok sorunlarını kendine özgü yöntemler yardımıyla çözmeye, bu arada, bu oluşumlarla ilgili sonuç, kural, kuram ve yasaları bulmaya çalışan bilim dalı. bk. halk yaşambilimi, halk kültürbilimi, halkçizim. [Bakınız: halkbilgisi]. Halk bilgisini inceleyen bilim dalı. Bir toplulukta yaşayan kişileri, onların gelenek ve göreneklerini masal, atasözü, türkü ve benzerleri yazın ürünlerini araştırıp o toplumun yaşayış ve duygularını inceleyen bilim. (Daha kısa bir söyleyişle, bir toplumun tinsel uygarlığını ve zenginliğini inceleyen bilim dalı.).

 

Difüzyon : Geçişme. Yayılım.

Coğrafya : Yeryüzünü fiziksel, ekonomik, beşerî, siyasal yönlerden inceleyen bilim. Bir yeryüzü parçasını, bir bölgeyi, bir ülkeyi belirleyen, niteleyen, fiziksel, ekonomik, beşerî, siyasal gerçekliklerin tümü.

Parçacık : Küçük parça, kırıntı. Elektron, proton, nötron gibi atomu oluşturan parçaların her biri, partikül.

Gelişim : Gelişme işi. Aksiyon. Serpilip büyüme. İlerleme, inkişaf, tekâmül.

İkincil : Sırada önem bakımından ikinci derecede olan, tali, sekunder.

Diğer dillerde Yayılım anlamı nedir?

İngilizce'de Yayılım ne demek ? : propagation, diffusion