Çağrışım nedir, Çağrışım ne demek

Çağrışım; bir ruh bilimi terimidir.

"Çağrışım" ile ilgili cümle örnekleri

  • "Gününde dedikleriyle günümüzde olanlar arasında kolaylıkla çağrışımlar, karşılaştırmalar kurabiliriz." - N. Cumalı
  • "Doğru düşünmek çağrışımların rastgele gidişine karşı koymaktır." - N. Uygur

Eğitim alanındaki sözlük anlamı:

Ruhsal etkinlikler ve durumlar arasında kurulan görevsel ilişkiler.

Yer, zaman, neden, etki ve sonuç bakımından aralarında birlik, benzerlik ya da karşıtlık gibi ilişkiler bulunması dolayısıyle düşüncelerin kendiliğinden birbirini ansıtması olayı.

Felsefi anlamı:

Ruhsal olayların istencin aracılığı olmadan, kimi kez de istencin direnişine karşın birbirlerini bilinç alanına çekmesi. // Aristoteles'ten beri dört çağrışım yasası (ilkesi) kabul edilir: benzerlik, karşıtlık, yerce birarada bulunma, zamanca birbirinin ardından gelme.

Gramer anlamı:

Bir kelimenin anlam, şekil ve ses yakınlığı yoluyla başka kelimelerle kurduğu bağlantılar: ağaç, kıraç, tokaç; gelen, gören, bilen; ağırbaşlılık, ciddiyet, ciddîlik, resmîlik, oturaklılık ve benzeri bk. çağrışım ilişkileri

 

Sinema ve Televizyon dünyasındaki anlamı:

Bir çekimin sonundaki görüntülerin uyandırdığı çağrışımla bundan sonraki çekimin ilk görüntülerine geçiş.

Görüntülerin içerdiği kavramların izleyicide yeni kavramlara yol açması durumu ; bu yolla izleyiciyi etkileme.

Bilimsel terim anlamı:

Davranışlar, düşünüler ve kavramlar arasında, yer ve zaman birliğinin etkisiyle kurulan bağlantılar sonucu, bilinç alanına bunlardan birisi girince ötekini de bilince çekmesi olayı.

Çıkarıma yordamlarda başvurulan, açık ya da örtük anlatımlı simge ya da uyaranlar aracılığıyla örtük eğilim, tutum ya da beklentileri bilinç düzeyine çıkarmaya yarayan yol.

İngilizce'de Çağrışım ne demek? Çağrışım ingilizcesi nedir?:

association, association of frames (of pictures)

Çağrışım hakkında bilgiler

Psikoloji ve pazarlamada iki kavram veya stimuli, bir olay başka bir olaya birkaç kez sebep olursa çağrıştırır. Bu fenomene bazen İvan Pavlov'un klâsik koşullandırma konusundaki öncü çalışmalarından dolayı Pavlov çağrışımı da denmektedir.

Çağrışım, çok kullanılan bir mekân yöntemidir. Yeni bir (nesneyi, resmi, kokuyu veya bir kişinin hatırlamak istediği sair bir) şeyi daha kolay hatırlanabilecek başka bir şeye çağrıştırmak, her ikisini birden hatırlatabilir.

Çağrışım ile ilgili Cümleler

  • Bu isim bana bir çağrışımda bulunmadı.
  • Bir kelime başka dilden ödünç alındığı zaman, sık sık aynı anlama sahip olarak başlar; ancak her iki dilde de sürekli kullanımı ile, şimdi ayrı kelimeler farklı çağrışımları artırabilir.
 

Çağrışım kısaca anlamı, tanımı:

Kavram : Tutam, avuç dolusu. Bir nesnenin veya düşüncenin zihindeki soyut ve genel tasarımı, mefhum, fehva, konsept, nosyon. Nesnelerin veya olayların ortak özelliklerini kapsayan ve bir ortak ad altında toplayan genel tasarım, mefhum, konsept, nosyon. Karın zarı, periton.

Olay : Ortaya çıkan, oluşan durum, ilgi çeken veya çekebilecek nitelikte olan her türlü iş, hadise, vaka. Önemli tarihsel olgu, fenomen.

Çağrışım yapmak : Çağrıştırmak.

Görsel işitsel çağrışım : Görme ve işitme duyularına dayalı olarak oluşan çağrışım.

Çağrı : Çağrı cihazı. Birinin bir yere gelmesini isteme, davet.

Çağrışımsal : Çağrışımla ilgili.

Çağrışımsız : Çağrışımı olmayan.

Düşünce : Niyet, tasarı. İlke, yönetici sav. Dış dünyanın insan zihnine yansıması. Uzay ve zamanın ötesinde, öznenin dışında, kendiliğinden var olan, duyularla değil, yalnızca ruhen algılanabilen asıl gerçeklik, mütalaa, fikir, ide, idea. Tasa, kaygı, sıkıntı.

Görüntü : Herhangi bir nesnenin mercek, ayna vb. araçlarla oluşturulan biçimi, hayal. Bir film üzerinde sıralanmış resimlerin gösterici yardımıyla ekrana art arda düşürülmesi sonunda hareketin yeniden kurulmasıyla ortaya çıkan görünüş, görüntülük üzerindeki hareketli resimler bütünü. Gerçekte var olmadığı hâlde varmış gibi görünen şey, hayalet. Manzara. Sayı doğrusu üzerinde bir sayıya karşı gelen nokta. Gölge oyununda Karagözcünün perdeye yansıttığı görsel malzeme.

Başkası : Diğer bir kişi, herhangi bir kimse, diğeri, ötekisi.

Hatırlatma : Anımsatma.

Davranış : Davranma işi, tutum, davranım, muamele, hareket. Organizmanın uyaranlar karşısındaki tepkilerinin bütünü. Dıştan gözlemlenebilecek tepkilerin toplamı.

Düşüncel : Yalnız düşünce ile kavranabilen. Gerçekte olmayıp yalnızca düşüncede, tasarım içinde var olan.

Zaman : Fiillerin belirttikleri geçmiş zaman, şimdiki zaman, gelecek zaman, geniş zaman kavramı. Bir işe ayrılmış veya bir iş için alışılmış saatler, vakit. Bu sürenin belirli bir parçası, vakit. Bir işin, bir oluşun içinde geçtiği, geçeceği veya geçmekte olduğu süre, vakit. Çağ, mevsim. Olayların oluş ve akış sırasını belirleyen, düzenli ve dönemli gök olaylarını birim olarak kullanan sanal bir kavram. Yer kabuğunun geçirdiği gelişimde belirlenen ve fosillere göre dörde ayrılan geniş evrelerden her biri. Belirlenmiş olan an. Dönem, devir.

Psikoloji : Ruh bilimi, ruhiyat. Ruhsal. Herhangi bir edebiyat ürününde, kişilerin kişiliklerini belirleyen duyuş, düşünüş, davranış biçimi. Bir grubu, bir bireyi belirleyen hareket etme, düşünme, duygulanma biçimlerinin bütünü.

Çağrışım alanı : Kelimelerin yansıttıkları kavramları çevreleyen ve onlarla sürekli bir ilişki durumunda bulunan diğer kavram ve tasavvurların oluşturduğu alan: Hastane kavramının doktor, hemşire, hasta, beyaz gömlekliler, beyaz renk, acı çekenler, muayene, tedavi, ilâç, sedye, hastane kokusu vb. kavramlarla olan ilişkisi gibi.

Çağrışım bölgesi : Türlü duyu örgenleri yolu ile gelen duyumların kendisinde birleştiği kabul edilen, beynin ön bölgesi.

Çağrışım deneyleri : Çocukların düşünce ve duygu bakımından özlemlerini, gelişme ve ilerlemelerini öğrenmek amacıyla yapılan, kimi de suçluları incelemek için yararlanılan ruhsal deneyler.

Çağrışım grameri : Bak., Gramer.

Çağrışım ilişkileri : Kelimelerin ses ve şekil yapıları, çekimleri, aynı kökten gelen türevleri ile anlam ve kavram yakınlığı bakımından bağlı oldukları çağrışım ilişkileri: Yazdırma kelimesinin ses yapısı bakımından kazdırma, azdırma; şekil yapısı bakımından kaldırma, yardırma, durdurma; aynı kökten gelen çekim ve türevleri bakımından yazdırmak, yazdıracak, yazdırdı; anlam ve kavram yakınlığı bakımından kaydetme, kaydettirme, dikte ettirme kelimeleri ile olan çağrışım ilişkileri gibi.

Çağrışım ölçeri : Önceden düzenlenmiş uyaran sözcükleri dizisindeki her sözcük için, deneğin ilk çağrıştırdığı düşünü ya da tasarımı belirtmesini sağlayan ölçer. Uyaran sözcükler aracılığıyla kişinin çağrıştırdığı düşün ve tasarımlara bakarak kişilik ya da tutumları ölçen yordam.

Çağrışım ruhbilimi : Çağrışım ve çağrışım yasalarını bütün ruhbilimin temeli yapmaya ve bütün ruhsal olayları onunla açıklamaya çalışan ruhbilim dalı . // Kurucuları: David Hartley ve David Hume.

Çağrışım tepkesi : Bekhterev'in koşullu tepkeyle eşanlamda kullandığı bir terim.

Çağrışım yapmak : çağrıştırmak.

Çağrışım yasaları : Önceleri, benzerlik, karşıtlık, yer ve zaman birliği diye belirlenen, daha sonra ise hepsi "bitişiklik yasası" altında toplanan kavramlar ve tasarımlar arasındaki anlıksal ilişkilerin nasıl kurulduğunu açıklayan yasalar.

Diğer dillerde Çağrışım anlamı nedir?

İngilizce'de Çağrışım ne demek? : n. association of ideas, connotation

Fransızca'da Çağrışım : association d'idées

Almanca'da Çağrışım : n. Assoziation

Rusça'da Çağrışım : n. ассоциация (F)

adj. ассоциативный