Bismil nedir, Bismil ne demek

Bismil; Dil bilgisi yönünden Türkçe'de özel olarak kullanılır.

  • Diyarbakır iline bağlı ilçelerden biri

Yerel Türkçe anlamı:

Besmele ile yapılmış, temiz.

Diğer sözlük anlamları:

[Bakınız: mısmıl]

Bismil hakkında bilgiler

Bismil, Diyarbakır ilinin bir ilçesidir.

İlçe, Basmil Kabilesi adı altında, Urfa ve şimdiki Arak Mezopotamya yöresinden gelenler tarafından kurulmuştur. Bismil'de çıkan eski mezar taşları 250-400 yıllıktır. Bunların bir kısmının Konya ve bir kısmınında Musul tarafından geldikleri söylenir. Önceleri köy statüsünde olan Bismil, bir ara nahiye olmuş, Mermer ve Akpınar köyleri de buraya bağlanmıştı. Sonra bu teşkilat dağıtılarak adı Şark olarak belirlenen bu nahiye merkezden idare olunmuştu.

1926 yılında yapılmış olan idari bölünmede Şark Nahiyesi’nin merkezi bu kez Seyithasan köyü olmuş, Bismil buraya bağlanmıştır. Daha sonra, tekrar Bismil Nahiyesi oluşturulmuş ve Seyithasan Köyü buraya bağlanmış, 1936 yılında da Bismil Diyarbakır'ın altıncı ilçesi olmuştur.İlçe ayrıca nüfus bakımından da Ergani'den sonraki en büyük ilçedir..

Hem karayolu ve hem demiryolu bağlantısı olan şehir, Dicle nehri, ilçe tarımının hayat kaynağıdır. Kurtuluş, Fatih, Bozkurt, Akpınar, Altok, Dicle, Dumlupınar, Şentepe, Esentepe, Seyrantepe, Tekel, Ulutürk Mahallesi olmak üzere 12 mahalleden ibarettir. Merkez ilçeye olan uzaklığı 54 km'dir.İlçeye bağlı 112 köy, 90 mezra bulunmaktadır. Ambar, Yukarı Salat ve Tepe beldesi olarak üç iki beldesi vardır.

 

Bismil anlamı, tanımı:

Diyarbakır : Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

İlçe : Yönetim bakımından yurt bölümlemesinde ilden sonra gelen bölüm, kaymakamlık, kaza.

Kabile : Boy.

Altın : Üstün nitelikli, değerli. Atom sayısı 79, atom ağırlığı 196,9 olan, 1064 °C'de eriyen, kolay işlenen, yüksek değerli, paslanmaz element, zer (simgesi Au). Altından yapılmış sikke. Bu elementten yapılmış.

Yöre : Değirmenlerde, taşla kasnak arasında kalan ve hayvan yemi olarak kullanılan un. Bir bölgenin belli bir yer ve çevresini kapsayan sınırlı bölümü, havali, mahal, civar.

Taraf : Yön, yan, doğrultu. Yöre, yer. İstekleri, düşünceleri karşıt olan iki kişiden veya iki topluluktan her biri. Bir şeyin belli bölümü, kısmı. Bir kişinin soyundan gelenlerin hepsi. Ön, arka, sağ, sol, üst, alt vb. yanların her biri.

Kurul : Bir işi yapmak, yönetmek veya bir kurum ve kuruluşu temsil etmek için görevlendirilmiş kişilerden oluşmuş topluluk, heyet, konsey, asamble.

Mezar : Ölünün gömülü olduğu yer, kabir, sin, makber, gömüt.

Yıllık : Yılın gün, hafta, ay vb. bölümlerinden başka, bayram, yıl dönümü gibi belli günleri ve birtakım astronomi, meteoroloji, istatistik bilgilerini gösteren kitap biçiminde takvim, almanak. Yılda bir çıkan ve o yılın olaylarını anlatan kitap, bülten, dergi vb. eser, salname. Yılda bir yapılan. Bir yıl için, senelik, senevi. Bir yılda verilen ücret. Bir yıl içinde olan. Yapımından veya doğumundan başlayarak üzerinden bir yıl geçmiş olan. Öğretim yılı sonunda hazırlanan, öğrenci, öğretmen ve yöneticilerin özellikleriyle ilgili bilgiler ile eğlendirici konuların yer aldığı kitap.

 

Bağlı : Kapatılmış olan, kapalı. Sınırlanmış, sınırlı. Bir bağ ile tutturulmuş olan. Halk inanışına göre, büyü etkisiyle cinsel güçten yoksun edilmiş (erkek). Bir kimseye, bir düşünceye, bir hatıraya saygı, aşk vb. duygularla bağlanan, sadık, tutkun. Bir kuruluşun yetkisi altında bulunan. Gerçekleşmesi bir şartı gerektiren, vabeste.

Biri : Bir tanesi. Bilinmeyen bir kimse.

Bismillah : Besmele. İlgili cümle: "“Omzumda kalmıştı el sıcaklığıyla / Anamın okşarken söylediği bir bismillah”" F. H. Dağlarca. ünl. (bi'smillah) Şaşkınlık anında söylenen bir söz. < Ar. bismillahâ: bismillah; ne oluyor! || bismillah ya allah: bismillahirrahmanirrahim

Bismillah demek : bir işe uğurlu olması dileği ile başlamak.

Bismillah ya allah : Bir işe girişme sırasında sarf edilen bir söz