Kozan nedir, Kozan ne demek

Kozan; Dil bilgisi yönünden Türkçe'de özel olarak kullanılır.

  • Adana iline bağlı ilçelerden biri

Yerel Türkçe anlamı:

Ekini biçilip kaldırılmış tarla.

Ekin biçildikten sonra kalan kökler.

Güldürücü, tuhaf söz söyleyen.

Renkli tülbent, yazma.

Çocuk bezi.

Gezilecek görülecek bir yer, şehir olarak tanımı:

Yozgat kenti, Çandır ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Diyarbakır kenti, merkez ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Antalya ilinde, Gebiz bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Kars kenti, Karakurt nahiyesine bağlı bir yer. Adıyaman ili, Kuyucak nahiyesine bağlı bir bölge. Sakarya kenti, Geyve ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

Kozan hakkında bilgiler

Kozan (Sis), Adana ilinin bir ilçesidir. Adana ovasının Yukarı Ova denilen kısmında düz arazinin tepelik bölgeye geçtiği kesimde kurulmuş olup, il merkezine uzaklığı 69 km'dir. İlçe kuzeyde Kayseri, Yahyalı, Feke, Saimbeyli; doğuda Osmaniye, Kadirli; güneyde Ceyhan, İmamoğlu; Batıda Aladağ ilçeleriyle çevrilmiştir. İlçenin yüzölçümü 1690 km²'dir. Adana'nın (metropoller hariç) iki büyük ilçesinden birisidir. Türkiye'nin en büyük 25.ilçesidir. İlçe merkezi, 19 il merkezinden büyüktür. Ayrıca Adana İl Sınırları içindeki en geniş(yüzölçüm olarak) ilçe durumundadır. Tarih boyunca önemli bir yerleşim olan Kozan Kilikya Ermeni Krallığı'nın başkentliğini yapmış olup Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemindeyse 1926'ya kadar vilayetlik (il statüsü) yapmıştır. Ancak 1926'da bazı milletvekilleri yüzünden vilayetliği lağvedilmiştir. Ayrıca vilayetken Fevzi Çakmak'ı TBMM'ye milletvekili olarak göndermiştir.

 

İlçenin Kozan Dağı, Dengin Yoktur Kozan ve Kozan gibi çok sayıda tanıdık türküleri bulunmaktadır. Kozan TV ve Otağ TV adında iki televizyon kanalı, Kozan FM, Sis FM ve Kozan Barış FM adındada üç radyosu bulunmaktadır. 7 adet yerel gazetesi bulunan Kozan, internet haberciliğinde çoğu ilden ileri durumdadır. Eğitimdede oldukça iyi olan Kozan'ın Okuryazarlık Oranı çoğu ilçeden yüksektir. İlçede Çukurova Üniversitesi'ne bağlı yüksekokul mevcuttur. İlçeye 4 yıllık fakülte kurulmuştur. Ekonomide de yükselen güç olan Kozan'da Kozan Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Türkiye'nin birçok yerinde Kozan'dan göç etmiş olanların kurmuş olduğu, Kozan adını taşıyan yerleşim yerleride mevcuttur ( Kozanlı, Kulu, Kozanlı, Soma, Kozan, Çandır, Kozan, Serik, Hacılar, Kayseri vb).

1893 yılında Osmanlı Devleti tarafından yapılmış olan nüfus sayımına göre Sis (Kozan) kazasının nüfusu 32.507 kişidir. Bunun %56'sı Müslümanlardan (çoğunlugu Türk), %43'ü Gayrimüslimlerden (çoğunlugu Ermeni) oluşmaktaydı. Kazada 18.338 (Müslüman)Türk, 14.026 Ermeni, 56 Katolik ve 87 Protestan yaşamaktaydı. Aynı yılda Kozan sancağının toplam nüfusu 84.312 idi. Bunlardan 55.269 (%66) müslüman ve 29.043 (%34) gayrimüslim idi.

 

İlçenin nüfusu 31 Aralık 2011 tarihinde açıklanan ADNKS kesin sonuçlarına göre 127.804'dir. Bunun 78.587'i ilçe merkezinde, 49.217'si ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.

Kozan kısaca anlamı, tanımı:

Adana : Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

İlçe : Yönetim bakımından yurt bölümlemesinde ilden sonra gelen bölüm, kaymakamlık, kaza.

Koza : İpek böceğinin ördüğü ve içine kapandığı korunak. İçinde tohum veya krizalit bulunan korunak, kozalak.

Deni : Alçak, kötü, kişiliksiz (kimse).

Arazi : Yeryüzü parçası, yerey, toprak. Yer.

Tepelik : Sorguç. Bir yapının veya bir mobilyanın en yukarısına süs olarak yapılmış olan bölüm. Anadolu'da köylü kadınların kullandıkları, altın ve gümüş paralarla, bazı değerli taşlarla süslü başlık. Tepesi çok olan (yer).

Bölge : Vücut yüzeyinde sınırları belli herhangi bir bölüm, nahiye. Sınırları idari, ekonomik birliğe, toprak, iklim ve bitki özelliklerinin benzerliğine veya üzerinde yaşayan insanların aynı soydan gelmiş olmalarına göre belirlenen toprak parçası, mıntıka.

Kesim : Bölge. Boy bos, endam. İşaretlenmiş belli yer. Bölüm, parça, kısım, sektör. Pazarlık, anlaşma. Kesme işi. Kesme zamanı. Hazineye ait herhangi bir gelirin belli bir bedel karşılığı keseneğe verilmesi, mukataa. Terzinin belli bir ölçü ve örneğe göre kumaşa biçim verme işi, fason.

Kurul : Bir işi yapmak, yönetmek veya bir kurum ve kuruluşu temsil etmek için görevlendirilmiş kişilerden oluşmuş topluluk, heyet, konsey, asamble.

Merkez : Bir bölgenin veya kuruluşun yönetim yeri. Belirli bir yerin ortası. Bir işin öğretildiği yer. Bir işin yoğun olarak yapıldığı yer. Polis karakolu. Biçim, tarz. Bir dairenin veya bir küre yüzeyinin her noktasından aynı uzaklıkta bulunan iç nokta, özek. Bir kapalı eğrinin veya bazı çokgenlerde köşegenlerin kesişme noktası.

Bağlı : Kapatılmış olan, kapalı. Bir bağ ile tutturulmuş olan. Halk inanışına göre, büyü etkisiyle cinsel güçten yoksun edilmiş (erkek). Bir kuruluşun yetkisi altında bulunan. Gerçekleşmesi bir şartı gerektiren, vabeste. Sınırlanmış, sınırlı. Bir kimseye, bir düşünceye, bir hatıraya saygı, aşk vb. duygularla bağlanan, sadık, tutkun.

Biri : Bilinmeyen bir kimse. Bir tanesi.

Kozanlı : Bartın ilinde, Ulus belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Konya ili, Kulu belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Manisa ili, Soma ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Sinop ilinde, Boyabat ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge.

Kozansıkı : Samsun kenti, Kavak belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yer.