Akıncı nedir, Akıncı ne demek

Akıncı; bir tarih terimidir.

  • Düşman ülkesine akın yapan savaşçı.
  • İleri oyuncusu

"Akıncı" ile ilgili cümle

  • "Pencap vadilerine yerleşen akıncılar ana yurtlarını unutuverdiler." - H. C. Yalçın

Tarih'teki anlamı:

Düşman topraklarına akın yapmaya çıkan savaşçı.

Akıncı isminin anlamı, Akıncı ne demek:

Erkek ismi olarak; Düşman ülkesine akın yapan savaşçı.

Bilimsel terim anlamı:

Asıl görevi, topu karşı takımın kalesine sokmak için akınlar yapmak olan, akıncı katındaki 5 oyuncudan her biri.

İngilizce'de Akıncı ne demek? Akıncı ingilizcesi nedir?:

forward

Gezilecek görülecek bir yer, şehir olarak tanımı:

Tokat şehrinde, Niksar ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir bölge. Muğla şehrinde, Ortaca belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Şanlıurfa ili, Payamlı nahiyesine bağlı bir yer. Kilis ili, merkez belediyesi, merkez bucağına bağlı bir bölge. Kocaeli ilinde, Akçaova nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Mardin kenti, Akıncı nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Sakarya kenti, Doğançay nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Bitlis ilinde, Mutki belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Giresun ilinde, merkez belediyesi, merkez bucağına bağlı bir bölge. Sivas şehrinde, Gökçekent bucağına bağlı bir bölge.

 

Akıncı hakkında bilgiler

Akıncı, (Osmanlı Türkçesi: آقنجى Aḳıncı) veya çoğul şekli ile Akıncılar, Osmanlı İmparatorluğu'nun askerî teşkilâtında, sınır bölgelerinde, düşman ülkelerine akınlar, baskınlar tertipleyerek yıpratma harekâtında bulunan hafif süvari birlikleridir.

“Akıncı” sözü Türkçe kökenlidir. Ak-akmak” fiilinden gelişen sözün yapısında fiilden isim yapım eki “-n” ve isimden isim yapım eki “+CI” vardır: Ak-ı-n+cı. Sözün anlamı “ak-” fiilinin “art arda ve toplu olarak gitmek” “akın etmek, istilâ etmek, hücum etmek” anlamlarından kurulmuştur.

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yıllarında görülen ve sınır boylarında gaza amacıyla saldırılar düzenleyen "Gaziler" zamanla akıncılara dönüşmüştür. Savaşta onların ana rolü ön saflarda yer alarak düşmanı demoralize etmek ve bu amaçla gerilla taktiklerini kullanarak düşman birliklerini bozmak veya şok etmekti.

Osmanlı akıncıları çeşitli bölgelerde bulunup her bir birliğin başında kumandanları vardı. Bin kişinin kumandanına binbaşı, yüz kişinin kumandanına yüzbaşı, on kişinin kumandanına onbaşı denirdi. Akıncılar, Avrupa'da korku uyandıran gözüpek savaşçılardı. Arnavutluk ve Dalmaçya'da Gazi Evrenos ve oğulları, Mora ve Yunanistan'da Gazi Turhan Bey ve oğulları, Bulgaristan'da Gazi Mihal Bey ve oğulları, Bosna ve çevresinde Malkoçoğlu ailesi gibi akıncı aileleri babadan oğula akıncılığı sürdürmüşlerdir. Akıncılık bir sistem hâlini almış ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa fetihlerinde büyük öneme sahip olmuştur.

 

Akıncı anlamı, tanımı:

Düşman : Bir şeyin yaşamasına, barınmasına engel olan (güç, tutum vb.). Birinin kötülüğünü isteyen, ondan nefret eden, ona zarar vermeye çalışan kimse, yağı, hasım, antagonist, dost karşıtı. Bir şeyi büyük ölçüde kullanıp tüketen kimse. Bazı şeylerden nefret eden, tiksinen kimse. Aralarında birbirleriyle çatışmaya varacak ölçüde anlaşmazlık olan taraflar. Birbirleriyle savaşan devletler ve bu devletlerin asker, sivil bütün uyrukları.

Ülke : Bir özelliği ön plana çıkarılarak düşünülen bölge. Bir devletin egemenliği altında bulunan toprakların tümü, diyar, memleket. Devlet.

Akın : Düşman topraklarına tedirgin etme, yıldırma, çapul vb. amaçlarla toplu olarak yapılmış olan baskın. Kazak ve Kırgız Türklerinin saz şairlerine verdiği ad. Kalabalık bir şeyin arkası kesilmeyen bir geliş durumunda olması. Gol atmak veya sayı yapmak amacıyla karşı takımın sahasına doğru genellikle topluca girişilen hücum.

Savaşçı : Savaşan, savaş durumunda bulunan, muharip. Savaşa katılan kimse. İyi veya çok savaşan, savaşkan, cengâver.

Akıncılar : Sivas iline bağlı ilçelerden biri.

Akıncılık : Akıncı olma durumu.

Akıncılık etmek : Düşman ülkesindeki karşı güçleri yıldırmak, tedirgin etmek.

Oyuncu : Düzenci, hileci. Herhangi bir oyunda oynayan kimse. Çok oyun yapan, oyundan oyuna geçen (kimse). Oyunu seven. Sinema, perde veya bir gösteride rol alan sanatçı, aktör, aktris.

Türkçe : Genel Türk dili. Türkiye Türkçesi.

Çoğul : Çokluk, teklik karşıtı: Ordular. Geldik.

Osmanlı : Düşündüğünü çekinmeden, açıkça söyleyen, bulunduğu toplulukta yetki sahibi olan. XIII. yüzyılda Osman Gazi tarafından Anadolu'da kurulan ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra dağılan büyük Türk imparatorluğunun uyrukları.

İmparator : Bir imparatorluğu yöneten kimse, ilhan.

Asker : Yurdunu iyi koruyan, kahraman özelliği taşıyan. Topluluk düzenine saygısı olan, disiplinli. Orduda görev yapan erden generale kadar herkes. Er. Askerlik görevi veya ödevi.

Teşkilat : Örgüt.

İleri : Temel duruşta ayak uçlarının gösterdiği yön. Henüz gelmemiş zaman, gelecek, sonra. Bir şeyin ulaşılacak yönü. "Amaca doğru durmadan yürü" anlamında kullanılan bir seslenme sözü. Benzerlerini geride bırakmış. Öne doğru, ileri doğru. Önde bulunan. Herhangi bir şeye göre daha ötede olan yer, geri karşıtı. Doğrusundan daha çok gösteren (saat).

: Türk devletlerinde genellikle sınır boylarındaki eyalet ve sancak. Bir şeyin kenarı. Genellikle uzun bir nesnenin incelerek biten son ve sivri noktası. Bir şeyin başı, tepesi. Bir şeyin baş veya son noktası. Dış kenar, periferi. Bir uzaklığın son noktası. Bir şeye gereğinden çok fazla bağlanan, önem veren, ekstrem. Kurşun kalemlerde yazmayı sağlayan kömürden yapılmış olan madde.

Akıncı katı : Asıl görevi, topu karşı takımın kalesine sokmak için akınlar yapmak olan sağ açık, sağ iç, orta akıncı, sol iç, sol açıktan oluşan ön dizi.

Akıncıbay : 3. Bir erkek ismi olarak anlamı; Düşman ülkesine akın yapan savaşçı kimse.

Akıncıl oyun : Karşı kaleye akın yapmaya dayanan bir oyun yöntemi. Bu biçimde oynayan bir takım, akın üstüne akın yaparak topu daha çok karşı yarı alanda bulundurmaya çalışır.

Diğer dillerde Akıncı anlamı nedir?

İngilizce'de Akıncı ne demek? : [Akıncı] n. raider, franc tireur