İkiterimli kuralı nedir, İkiterimli kuralı ne demek

İkiterimli kuralı; Yöntem Bilimi alanında kullanılan bir terimdir.

Teknik terim anlamı:

İki yalınç olaydan oluşmuş bileşik bir olayın olasılığını bulmak için başvurulan ve iki terimin çeşitli üstel değerlere göre değişik biçimlerde bileşmesinden oluşabilecek bileşik terimlerin olasılıklarını gösteren kural.

İkiterimli kuralı kısaca anlamı, tanımı

İkiterimli : İki terimi olan çok terimli

Kura : İki veya daha çok aday arasında bir sıralama, bir ayırma yapılacağı zaman her birinde bir tek ad yazılı kâğıtları bir araya getirip karıştırdıktan sonra birini çekerek veya özel bir bilgisayar yazılımıyla adları belirleme, ad çekme. Kime veya neye isabet edeceği önceden belli olmayan bir çekimle sonucu belirleme.

Kural : Bir sanata, bir bilime, bir düşünce ve davranış sistemine temel olan, yön veren ilke, nizam. Davranışlarımıza yön veren, uyulması gereken ilke.

Kuralı : Kurasını çekmiş, askere gitmeyi bekleyen (asker).

Yalınç olay : Olasılık kuramında gerçekleşme ya da gerçekleşmemesi söz konusu olan ve alt olaylara ayrılamayan olay.

Olasılık : Bir şeyin olabilmesi durumu, olabilirlik, ihtimal. O zamana kadar yapılmış olan deneylerle bir olayın ortaya çıkmasının beklenilmesi ancak yine de tam bir kesinliğin bulunmaması durumu.

 

Gösteren : Gösterilenle birleşerek göstergeyi oluşturan ses veya sesler bütünü.

Başvuru : Başvurma işi, müracaat. Bilgi sahibi olmak için bir kaynağı kullanma, bilgiye ulaşma, referans.

Değişik : Değiştirilmiş, muaddel. Alışılmışın dışında bir özelliği bulunan. Çok hastalık geçirerek gelişmemiş çocuk. Farklı. Yedek iç çamaşırı, giyecek.

Bileşme : Bileşmek işi, terekküp.

Olasılı : Olasılığa dayanan, belkili, ihtimalli, muhtemel. Belkili.

Bileşik : Birleşerek oluşmuş, basit olmayan, mürekkep. Kimyasal tepkimeler sonucu iki veya daha çok elementten oluşan ve bunlardan bağımsız fiziksel, kimyasal nitelikler gösteren (madde). Ses ve görüntünün birlikte yer aldığı film parçası.

Çeşitli : Çeşidi çok olan, türlü, mütenevvi.

Yalınç : Birleşik olmayan, yalnız bir maddeden oluşan. Karışık olmayan, basit.

Değişi : Halkbilim olaylarıyla ürünlerinin hiçbir dış etken olmadan özbiçimleriyle olgularının büyük ölçüde değişmesi, bk. değişi kuramı.

Olasıl : İhtimâli.

Bulmak : Arayarak veya aramadan bir şeyle, bir kimse ile karşılaşmak. Cezaya uğramak. Kaybedilen bir şeyi yeniden ele geçirmek. Bir şeyi elde etmek. İstenilen şeye kavuşmak, nail olmak. Varlığı bilinmeyen bir şeyi ortaya çıkarmak, keşfetmek. Bir yere, bir noktaya erişmek, ulaşmak. İlk kez yeni bir şey yaratmak, icat etmek. Hatırlamak. Sağlamak, temin etmek. Seçmek. Herhangi bir görüşe, bir yargıya varmak.

Göster : Gösteriş eyleminin yapılması için kılıçoyunu öğretmenince verilen komut.

Olası : Görünüşe göre olacağı sanılan, muhtemel. Mümkün.

 

Terim : Bir bilim, sanat, meslek dalıyla ya da bir konu ile ilgili özel ve belirli bir kavramı karşılayan kelime, ıstılah. Bir kesrin pay ve paydasından her biri, had. Cebirsel bir anlatımda + veya - işaretleri arasında bulunan parçalardan her biri. Bir denklemde = işaretinin iki yanındaki anlatımlardan her biri. Geleneksel mantıkta özne veya yüklem.

Diğer dillerde İkiterimli kuralı anlamı nedir?

İngilizce'de İkiterimli kuralı ne demek ? : binomial theorem