Kapalı toplum nedir, Kapalı toplum ne demek

Kapalı toplum; bir toplum bilimi terimidir.

  • Dış dünya ile her türlü ilişkisini kesmiş olan kendine yeterli insan topluluğu

"Kapalı toplum" ile ilgili cümle örnekleri

  • "Bizim ilk romancılarımız, kapalı toplum düzeninin çelişkilerini ancak bilinçsizce saptayabiliyorlardı." - S. İleri

Kapalı toplum hakkında bilgiler

"Açık toplum" kavramının tam karşısında yer alan, değişime, gelişime ve yeniliğe kapalı, statik sosyal sistem. Bu tür toplumlarda bireylerin yaptıkları denetlenir, gerekirse engellenir, baskıcı yaptırımlar uygulanır; insanlar "evrim" (kendiliğinden değişim süreci) yoluyla biçimlenmez; "devrim" (dış etkiye bağımlı değişim süreci) yöntemiyle biçimlendirilir. "Kapalı toplum" kavramı yaygın olarak reel sosyalizm / komünizm uygulamalarında görülür.

Kapalı toplum tanımı, anlamı:

İnsan : Âdemoğlu, âdem evladı. Huy ve ahlak yönünden üstün nitelikli (kimse). Toplum hâlinde bir kültür çevresinde yaşayan, düşünme ve konuşma yeteneği olan, evreni bütün olarak kavrayabilen, bulguları sonucunda değiştirebilen ve biçimlendirebilen canlı.

Kapalı : Bulutlu, karanlık (hava). Kapanmış olan, açılmamış, açık karşıtı. Çalışma süresi sona ermiş (iş yeri). İçe dönük yaradılışta olan. Başı örtülü (kadın). Geçilmez durumda olan. Açık ve kesin söz kullanmadan söylenen, müphem. Dış çevreyle ilişki içerisinde olmayan. Gizli, saklı. Açık olmayan (giyecek).

 

Toplum : Topluluk. Aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların tümü, cemiyet.

Toplu : Topunu, tamamını, bütününü içine alan. Bir arada, bütün, kombine. Vücutça dolgun. Topu olan. Hepsi bir arada bulunan, toplanmış. Düzenlenmiş, dağınık olmayan.

Dünya : Güneş'e yakınlık bakımından üçüncü gezegen, acun. İnançları bir olan ülke veya insanlar topluluğu. Herkes. Duygu, düşünce ve hayal âlemi. Üzerinde yaşadığımız toprak ve denizler, yeryüzü. Meslek veya iş birliği içinde bulunan kimseler, camia. Dış, çevre, ortam.

Türlü : Çok çeşitli özellikleri olan, çeşit çeşit, muhtelif. Çeşitli sebzelerle pişirilen yemek.

İlişki : Bağlantı, temas. İki şey arasında karşılıklı ilgi, bağ, münasebet, temas.

Yeterli : Gereksinimlere cevap veren, ihtiyaçları karşılayan. Bir görevi, işlevi yerine getirme gücü olan, etkisi olan. Bir işi yapma gücünü sağlayan özel bilgisi olan, kifayetli, ehliyetli.

Kavram : Karın zarı, periton. Tutam, avuç dolusu. Nesnelerin veya olayların ortak özelliklerini kapsayan ve bir ortak ad altında toplayan genel tasarım, mefhum, konsept, nosyon. Bir nesnenin veya düşüncenin zihindeki soyut ve genel tasarımı, mefhum, fehva, konsept, nosyon.

Değişim : Bir zaman dilimi içindeki değişikliklerin bütünü, değişme. Para aracılığı olmaksızın, bir nesnenin dolaysız olarak bir başka nesne ile değiştirilmesi, değiş, değişme, değiş tokuş, takas, mübadele, trampa, trok. Rüzgârın yön değiştirmesi. Bir niceliğin birbirinden ayrı değerler alması veya böyle iki değer arasındaki ayrım. Yeni döllerin atalarına tıpatıp benzememesini sağlayan özelliklerin tümü, varyasyon.

Gelişim : Aksiyon. Gelişme işi. İlerleme, inkişaf, tekâmül. Serpilip büyüme.