Milis nedir, Milis ne demek

Milis; kökeni fransızca dilinden gelmektedir.

  • Savaş sırasında orduya yardımcı olarak toplanan silahlı halk gücü.
  • Bazı ülkelerde yardımcı güvenlik gücü

"Milis" ile ilgili cümle örnekleri

  • "Şehirde fenalık olmasın diye yerli İslamlardan milis teşkil ediyorlar." - Ö. Seyfettin

Yerel Türkçe anlamı:

Bal arısı.

Milis hakkında bilgiler

Milis, (Latince. Militia, Fransızca. Milice, Rusça. Милиция) "askeri hizmet", miles "asker") genel olarak silahlı sivillerden oluşturulmuş paramiliter düzensiz askeri güçtür. Bu terim farklı anlamlara sahip olabilmektedir.

Birçok durumda, milislerin rolü veya varlığı tartışmalı bir durum olabilmektedir.

Eski Doğu bloku ülkelerinde polis görevini milisler yapardı ve bunlara Militsiya denirdi. Sovyetler Birliği başta olmak üzere devletlerin o günkü kanunları ile belirlenmiş yetkileri doğrultusunda güvenliği sağlamakla görevli olan bu teşkilat Ekim devrimi'nden sonra kurularak 10 Kasım'ı milis günü olarak belirlemiştir. Milis gücü Sovyet cumhuriyetlerinde Ekim devrimi'nde ve bolşevizm mücadelesinde aktif şekilde katılmış sivillerden meydana getirilmişti. II. Dünya Savaşı'ndan sonra balkanlar ve doğu blokunda oluşturulan milis gücü de nazizm, faşizm ve Nazi Almanyası işgaline karşı savaşmış ve partizan olarak adlandırılan sivillerden meydana getirilmişti. Bu güvenlik gücü doğrudan içişleri bakanlığına bağlı olarak çalışmaktaydı ve yetki ve görevleri bazı ülkelerde değişiklik gösterse de tüm demirperde ülkelerinde aynıydı.

 

Milis ile ilgili Cümleler

  • Mehdi Ordusu, Irak'taki özel bir milis gücüdür.
  • Ada şimdi milisler tarafından çevriliydi.

Milis anlamı, kısaca tanımı:

Savaş : Bir şeyi ortadan kaldırmak, yok etmek amacıyla girişilen mücadele. Uğraşma, kavga, mücadele. Devletlerin diplomatik ilişkilerini keserek giriştikleri silahlı mücadele, harp, cenk, cidal.

Silahlı : Silahı olan.

Ülke : Bir özelliği ön plana çıkarılarak düşünülen bölge. Bir devletin egemenliği altında bulunan toprakların tümü, diyar, memleket. Devlet.

Güvenlik : Toplum yaşamında yasal düzenin aksamadan yürütülmesi, kişilerin korkusuzca yaşayabilmesi durumu, emniyet.

Ordu : Amaç, nitelik vb. yönlerden benzeyen insanların bütünü. Bu topluluğun başlıca bölümlerinden her biri. Çok sayıda insan, kalabalık. Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan illerinden biri. Bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü.

Yardımcı : Yardım eden veya gerektiğinde yardım edecek olan kimse vb., muavin, muin, yaver, asistan. Yardımı olan (şey).

Toplanan : Toplama işleminde toplamı oluşturan sayılardan her biri.

Halk : Bir ülke içerisinde yaşayan değişik soylardan insan topluluklarının her biri. Yaratma. Aynı ülkede yaşayan, aynı kültür özelliklerine sahip olan, aynı uyruktaki insan topluluğu, folk. Belli bir bölgede veya çevrede yaşayanların bütünü, ahali. Bir ülkedeki yurttaşların bütünü, kamu. Aynı soydan gelen, ayrı ülkelerin uyruğu olarak yaşayan insan topluluğu.

 

Fransızca : Hint-Avrupa dillerinden, Fransa ve Fransız uygarlığını benimsemiş ülkelerde kullanılan dil. Bu dille yazılmış olan.

Hizmet : Bakım, özen, ihtimam. Birinin işini görme veya birine yarayan bir işi yapma. Görev, iş.

Genel : Herkesin yararlanabileceği (yer, nesne). Bir genelleme sonucunda elde edilen. Ayrıntıları göz önüne alınmayarak bütünü bakımından ele alınan. Yetkisi ve sorumluluğu çok olan. Bir şeye veya bir kimseye özgü olmayıp onun bütün benzerlerini içine alan, umumi.

Bazı : Birtakım, kimi. Bazen.

Gücü : Bez tezgâhında ipliği ayarlayan tezgâh tarağı.

Diğer dillerde Milis anlamı nedir?

İngilizce'de Milis ne demek? : [Milis] n. militia

Fransızca'da Milis : milice [la], milicien/ne [le][la]

Almanca'da Milis : n. Miliz, Milizionär

Rusça'da Milis : n. милиция (F), милиционер (M)