Olmayana ergi yöntemi nedir, Olmayana ergi yöntemi ne demek

Olmayana ergi yöntemi; Matematik, Mantık alanlarında kullanılan bir kelimedir.

Matematik'te terim anlamı:

Bir uzbilim kuramına «A değil»in eklenmesiyle oluşan kuramı çelişkili olduğunda, A nın bir sav olduğunu belirten kanıtlanım yöntemi.

Teknik terim anlamı:

Dolaylı türetim.

Olmayana ergi yöntemi tanımı, anlamı

Olmaya : Yapılmamış ola, görülmemiş ola

Ergi : İyi bir şeye erişme durumu, mazhariyet.

Olma : Olmak işi.

Yöntem : Bir amaca erişmek için izlenen, tutulan yol, usul, sistem, prosedür, politika. Bilimde belli bir sonuca erişmek için bir plana göre izlenen yol, metot.

Kanıtlanım : Bir biçimsel dizgede belli bir önermenin, ilksavlar kümesinden türetilebildiğini göstermeye yarayan türetim. bk. tanıt, tanıtlama.

Çelişkili : Çelişme durumunda olan, çelişken, çelişmeli, çelişik, çatışık, mütenakız.

Belirten : Tamlayan.

Dolaylı : Doğrudan doğruya olmayan, dolayısıyla olan, vasıtalı, bilvasıta, endirekt.

Eklenme : Eklenmek işi.

Türetim : Bir işlevin türevimi alma. Birtakım varsayımlardan yola çıkarak doğabilimsel bir yazım geliştirme. [Bakınız: tümdengelim]. Bir çıkarımın sonucunun öncüllerden salt çıkarım kuralları yardımıyla sonlu sayıda adımla çıkarılması işlemi, Türetim genellikle yalınç çıkarımlar zinciri sayılabilir. Bu işlemi dile getiren çizelge. bk. tümdengelim, dolaysız türetim, dolaylı türetim, koşullu türetim, kanıtlanım.

 

Çelişki : Söylenilen sözlerin, yapılmış olan davranışların birbirini tutmaması, tenakuz, paradoks.

Uzbilim : Sayı bilgisi, (aritmetik), cebir, uzam bilgisi gibi kollara ayrılan ve düzenli, ölçülebilir nesneleri inceleyen bilimler topluluğu. Biçim, sayı ve çoklukların yapılarını, özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri usbilim yoluyla inceleyen ve sayıbilgisi, cebir, uzambilgisi gibi dallara ayrılan bilim. Anlamdaş. matematik. [Bakınız: uzsezi].

Kuram : Uygulamalardan bağımsız olarak ele alınan soyut bilgi. Sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar, yasalar bütünü, nazariye, teori. Belirli bir konudaki düşüncelerin, görüşlerin bütünü.

Kanıt : Bir şeyin doğruluğu, gerçekliği konusunda kanaat verici belge, delil, iz, argüman. Sonurguya ulaşan bir uslamlamanın dayandığı gerçek, delil. Anlaşmazlık konusu olan şeyde, yargıcın kanılarını oluşturan şey, delil.

Değil : Cümle içinde art arda kullanılan iki veya daha çok özneyi, tümleci, yüklemi, aralarından bazılarına olumsuzluk kavramı vererek birbirine bağlayan veya yüklemin olumsuz çekimini sağlayan kelime.

Dolay : Bir yeri saran başka yerlerin bütünü, civar.

Kanı : İnanç, düşünce, kanaat.

Çeli : Mısır sapı: Tarladan bu çelileri toplattırmak lâzımdır. Keçi yavrusu: Çeli küçük iken sevilir. Dalga taşıyıcı ortamın sürücü kaynağa karşı gösterdiği hızla oranlı direni kuvvetinin oranlıluk değişmezi.

Kura : İki veya daha çok aday arasında bir sıralama, bir ayırma yapılacağı zaman her birinde bir tek ad yazılı kâğıtları bir araya getirip karıştırdıktan sonra birini çekerek veya özel bir bilgisayar yazılımıyla adları belirleme, ad çekme. Kime veya neye isabet edeceği önceden belli olmayan bir çekimle sonucu belirleme.

 

Diğer dillerde Olmayana ergi yöntemi anlamı nedir?

İngilizce'de Olmayana ergi yöntemi ne demek ? : method of reductio ad absurdum

Osmanlıca Olmayana ergi yöntemi : abese irca