Yerleşim kuramı nedir, Yerleşim kuramı ne demek

Yerleşim kuramı; İktisat alanında kullanılan bir sözcüktür.

İktisat terim anlamı:

İktisadi etkinliklerin mekansal dağılımını sistematik olarak açıklamaya çalışan kuram. karşılığı tarımsal yerleşim kuramı, sanayi yerleşim kuramı, merkezi yer kuramı, yeni iktisadi coğrafya.

Yerleşim kuramı kısaca anlamı, tanımı

Kura : İki veya daha çok aday arasında bir sıralama, bir ayırma yapılacağı zaman her birinde bir tek ad yazılı kâğıtları bir araya getirip karıştırdıktan sonra birini çekerek veya özel bir bilgisayar yazılımıyla adları belirleme, ad çekme. Kime veya neye isabet edeceği önceden belli olmayan bir çekimle sonucu belirleme

Kuram : Uygulamalardan bağımsız olarak ele alınan soyut bilgi. Sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar, yasalar bütünü, nazariye, teori. Belirli bir konudaki düşüncelerin, görüşlerin bütünü.

Yerleşim : Yerleşme, iskân.

Tarımsal yerleşim kuramı : Toprağın kullanım biçimini ve rantları açıklamaya çalışan von Thünen tarafından ortaya atılan ve bir tarımsal ürünün nerede yetiştirileceğine taşıma maliyetleri ile taşıma süresine göre karar verileceğini, bu iki faktörün tarımsal üretimin farklı halkalarda yapılmasına ve her bir halkada değişik ürün çeşitleriyle birlikte farklı bir çiftçilik sisteminin yer almasına neden olacağını ve rantların uzak halkalara gidildikçe azalıp sıfırlanacağını ileri süren kuram.

 

Yeni iktisadi coğrafya : Temelleri yerleşim kuramlarına dayanan, iktisadi etkinliklerin neden belli mekanlarda yoğunlaştığını ölçeğe göre artan getiriler, aksak rekabet piyasaları ve taşıma ücretleri çerçevesinde mikro ekonomik temellerden hareketle genel denge anlayışı içinde ele alıp çözümlemeye çalışan yaklaşım.

Merkezi yer kuramı : Mal ve hizmetlerin yüksek veya düşük sıralı olmasını ve eşik nüfusu dikkate alarak şehir merkezlerinin, en uygun yayılma alanını sağlayan altıgen biçiminde bir yerleşim alanının merkezinde kurulması gerektiğini ileri süren ve Walter Christaller tarafından geliştirilen kuram.

İktisadi coğrafya : Yeryüzünde iktisadi etkinliklerin yerleşim, dağılım ve uzamsal boyutta örgütlenmesini inceleyen yaklaşım.

İktisadi etkinlik : Ekonominin kaynak kullanımı ve dağılımında etkinliği gerçekleştirmesi durumu. karşılığı etkinlik, teknik etkinlik 1.

Sistematik : Sistemli.

Tarımsal : Tarımla ilgili, zirai.

İktisadi : Ekonomik.

Açıklama : Açıklamak işi, izah.

Etkinlik : Etkin olma durumu, müessiriyet. Bir işletmenin, bir kurumun belli bir alandaki eylemi, faaliyet, aktivite. Bir canlının iç veya dış uyaranların etkisiyle giriştiği çalışma durumu. Fiilde bulunanın, etkin olanın niteliği. İnsanın çevresiyle arasındaki ilişkileri düzenleyen her türlü eylemi.

Coğrafya : Yeryüzünü fiziksel, ekonomik, beşerî, siyasal yönlerden inceleyen bilim. Bir yeryüzü parçasını, bir bölgeyi, bir ülkeyi belirleyen, niteleyen, fiziksel, ekonomik, beşerî, siyasal gerçekliklerin tümü.

 

Sistema : Sistem, aygıt.

Dağılım : Dağılarak birbirinden ayrılma. Birleşiminde kütle içinde tamamen eşit olarak dağılmış gerçek veya koloidal eriyik biçiminde başka bir madde bulunan katı, sıvı veya gaz durumundaki bütün cisimler. Bir toplumda, bir kümede incelenen bir veya birçok özelliğin zamana, yere, seçilen herhangi bir değişkene göre hesaplanan sayısal ve oransal dağılışı. Bir ses biriminin, anlam biriminin değişik kullanım veya bağlamlardaki çevrelerinin tümü. Mal üretiminde, katkıda bulunanlara, üretilen mallardan herhangi bir ölçüde verilmesi, dağıtılması. Paylaşım.

Merkezi : Merkezde olan, merkezi oluşturan.

İktisad : Tutum.

Çalışan : Çalışma işini yapan kimse. Bir iş yerinde ücret karşılığında görev yapan kimse, personel, eleman. Mardin şehrinde, Ömerli belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

Diğer dillerde Yerleşim kuramı anlamı nedir?

İngilizce'de Yerleşim kuramı ne demek ? : location theory